avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cit la %
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cit la %

buna ziua . la vinzarea unei locuinte si aunui teren extravilan cit la % sau ce taxe trebuie platite catre stat ?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 11:07, 27 Octombrie 2010
Raspunsul scurt este : depinde ...
Depinde de cine vinde ( persoana fizica sau juridica) , la ce interval te timp fata de cumparare are loc tranzactia , depinde cate asemenea tranzactii au mai fost facute de persoana fizica intr-un an ...

Daca este vorba de persoana fizica , cum banuiesc ,atunci este valabil :

(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv. Norme metodologice

(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:

a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;

b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.

Pe suma de bani incasata din tranzactie nu se plateste nici un impozit .

Daca nu e vorba de persoana fizica, va rog, reveniti .

De retinut ca indiferent de calitatea persoanei , vanzarea fara certificatul fiscal eliberat de serviciul impozite taxe locale din care reiese ca impozitele pe proprietate au fost achitate, poate fi anulata .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit tranzactie imobiliara Amy2013 Amy2013 Buna ziua. Detin o garsoniera din 2006, decembrie, pe care doresc sa o vand. Platesc impozit pe tranzactie? Va multumesc (vezi toată discuția)
Impozit imobiliare ancamirela ancamirela Buna seara, Ma intereseaza daca in cazul vanzarii unui apartament se percepe vreun impozit pe suma incasata. Exista vreo diferenta daca cel care cumpara are ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare apartament ContSters78406 ContSters78406 Pentru un apartament care este obtinut dintr-o mostenire, mostenire dezbatuta in termenul legal de 2 ani, locuinta cumparata in urma cu 9 ani, care mai este ... (vezi toată discuția)