avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ATENTIE LA ACTE SI LA BUZUNAR !
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ATENTIE LA ACTE SI LA BUZUNAR !

O societate în curs de constituire, pe baza rezervării denumirii, închiriază un spaţiu comercial pt. punct de lucru. Se întocmeşte şi semnează un contract de închiriere între societatea X – proprietar, reprezentată de asociatul unic şi societatea Z – chiriaş. La data semnării contractului proprietarul scrie, semnează şi ştampilează o chitanţă de mână pt. suma primită în avans pe 2 luni (suma reală), iar în contract trece o sumă mai mică ca plată lunară fără a preciza că a fost plătită chiria în avans. Societatea Z apelează la serviciile unui avocat pt. constituire, care îi anunţă că nu se poate înregistra punctul de lucru, întrucât proprietarul de drept al spaţiului închiriat, este persoana fizică Y (asociatul unic al societăţii X), caz în care trebuia să înregistreze C.Î. la Administraţia Financiară, iar spaţiul comercial care a fost închiriat este înregistrat ca punct de lucru şi sediu social al societăţii X ( o construcţie de 32 mp unde funcţionează un bar – alimentaţie publică). În realitate soc. Z, a luat anunţul de la ziar, iar la faţa locului lângă bar este o construcţie de 15 mp, (fără acte), care le-a fost prezentată ca fiind spaţiu de închiriat, de o persoană Q, care le-a pretins 1800 euro, ca “onorariu” de preluare de contract. (bineânţeles că naivii au plătit suma), iar actele de proprietate prezentate, erau de fapt pe suprafaţa de 32mp. Pentru că soc Z, nu îşi poate înregistra şi autoriza punctul de lucru, au încercat pe cale amiabilă să-şi recupereze măcar chiria plătită în avans şi să renunţe la contractul de închiriere, dar proprietara nu vrea nici să înregistreze contractul la adm.fin. (fiind vorba de un c.î., între o p.f şi o p. j.), nici să le restituie chiria, spunând că nu au nevoie de autorizaţii de funcţionare pe spaţiul lor şi că de fapt ei vor să renunţe, fapt pentru care proprietara, le mai cere chiria pe o lună că a stat cu baraca închisă, iar de persoana Q, spune că nu deţine date de identificare că a rupt contractul cu el şi că ea nu ştie nimic de preluarea de contract.......
Am marea rugăminte la cine poate să ajute cu un sfat, cu o părere, ce pot face ca să-şi recupereze banii???!!!
Mii de mulţumiri anticipate!


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 15 Februarie 2008
Consider, pe cale civila, nu mai puteti face nimic deoarece nu exista documente (contracte, chitante, etc) prin care sa poata fi demonstrata tranzactia (in special platile facute).

Puteti sa depuneti o plangere la politie pentru inselaciune.

Multumesc elis, mi-ai dat o idee....... si am reusit.
Să învăţăm din greşeli......
Problema cu restituirea chiriei, a fost rezolvată... La căteva ore de la primirea notificării le-au dat banii. Mai rămâne să vedem dacă putem rezolva cumva şi cu cei 1800 euro....
Le-am trimis o notificare de reziliere a contractului de închiriere în care a fost stipulat ca motivaţii: 1. nerespectarea de către proprietar a obligaţiei de înregistrare a C.Î. la organul fiscal competent în termenul legal de 15 zile (clauză stipulată în preambulul contractului) sau prezentarea unei dovezi din care să rezulte că societatea X, are dreptul să închirieze spaţiul comercial; 2. neprezentarea documentelor de provenienţă a spaţiului, fapt care a condus la nedeclararea şi neautorizarea punctului de lucru în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare; 3. neconcordanţa privind plata chiriei între cele scrise în C.Î. şi chitanţa scrisă, semnată şi ştampilată; 4. restituirea avansului plătit conform chitanţei. În încheierea notificării am scris:
În speranţa soluţionării pe cale amiabilă, aşteptăm răspunsul dvs. în termen de 3 zile cu privire la cele învederate prin prezenta notificare. În caz contrar ne vedem siliţi a vă acţiona în judecată, solicitandu-vă pe această cale restituire sumei primite ca avans chirie, plata de daune moratorii pentru încălcarea drepturilor şi intereselor noastre legitime pentru perioada cât nu am putut funcţiona în spaţiul închiriat, urmând să suportaţi cheltuieli de judecată şi toate cheltuielile ce vor fii ocazionate.
Probabil ca in urma notificarii trimise sa returneze si cei 1800 euro incasati.

Omul cat traieste invata, spune un proverb romanesc.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Monografie restituire garantie chirie arvat_t arvat_t Buna seara,conform contractului de inchirere pentru un spatiu comercial intre doua soc. com.s-a incasat contravaloarea unei chirii drept garantie,emitandu-se o ... (vezi toată discuția)
Cum sa inchiriez un spatiu fara sa fiu proprietar auricius auricius Am mostenit un spatiu comercial de la parinti(decedati ambii),dar nu am facut succesiunea(lipsa bani), am domiciliul in c.i. acolo(este un apartament cu 3 cam ... (vezi toată discuția)