avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru al patrulea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru al patrulea copil

daca o familie cu patru copii care nu a beneficiat de indemnizatie pt. cresterea copilului niciodata,are dreptul sa primeasca indemnizatie pt. cel de al 4-lea nascut?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:37, 15 Noiembrie 2010
Oug nr.148/2005 prevede :
Art. 6. - (1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, precum si stimulentul prevazut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2), dupa data de 1 ianuarie 2006.
....
sa inteleg ca OUG 148/2005 nu mai este valabila pt. familiile care au deja 4 copii si nu au beneficiat niciodata de dreptrile acestei ordonante.:(
Va redau, tot din OUG 148/2005:

Art. 6^1. - (1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 3 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 5 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
(4) Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere al patrulea copil furnisoara furnisoara In OUG nr. 148/2005 se mentioneaza ca indemnizatia de crestere a copilului se acorda pana la al 3-lea copil inclusiv. Citind ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata dupa concediu de crestere a copilului hela hela Buna dimineata,momentan ma aflu in concediul de crestere a copilului de pana la 2 ani,pana la data de 04 iunie 2012.Din motive personale nu pot reveni la locul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc pentru al patrulea copil primaryteacher primaryteacher Cazul acestei doamne este urmatorul: Are 4 copii nascuti dupa ianuarie 2006.Pentru cel de-al doilea si al treilea a beneficiat de indemnizatie crestere ... (vezi toată discuția)