avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... consilier juridic definitiv - avocat definitiv/stagiar?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

consilier juridic definitiv - avocat definitiv/stagiar?

Multi consilieri juridici au dat examen de primire in avocatura si se confrunta cu problema de a fi obligati sa faca stagiul desi sunt consilieri juridici definitivi (cu vechime), iar legea avocaturii prevede ca persoanele admise in avocatura care au fost anterior definitivate intr-o profesie juridica vor fi trecute pe Tabloul avocatilor definitivi… cu toate acestea, la Iasi, cel putin, legea se aplica diferit de la an la an…. adica pentru unii se apreciaza ca e aplicabila acea prevedere legala, altii sunt obligati sa faca stagiul.
Nu ar trebui sa existe o interpretare unitara la nivel de tara?

Cel mai recent răspuns: MDiana , utilizator 10:47, 18 Martie 2009
Exista, legea 51 prevede ca iti trebuie 10 ani vechime ;).
Trebuie sa ai 10 ani vechime, daca doresti sa fii admis in profesia de avocat fara examen..... Pentru cei care inteleg totusi sa dea examen, legea se aplica diferit, functie de diverse interpretari de moment. Am colegi in atat in Baroul Iasi, cat si in Baroul Bucuresti care au promovat examenul de admitere in avocatura si, intrucat erau consilieri juridici definitivi, au fost trecuti pe Tabloul avocatilor definitivi. Anul acesta cei de la Iasi s-au razgandit... or eu nu cred ca o lege se poate aplica diferit de la an la an functie de interpretari personale, iar daca s-ar considera intr-adevar ca prevederile legii ii privesc doar pe cei care au 10 ani vechime, ce facem cu deciziile anterioare? Nu ar trebui denuntate/reexaminate? Ar insemna ca s-a comis o ilegalitate atunci cand acei consilieri au fost admisi ca avocati definitivi si atunci e corect ca acele decizii sa ramana nesanctionate?
[ link extern ]
admin Says:

February 19th, 2008 at 1:23 pm
Daca sunteti avocat care a intrat in profesie pe baza de examen si anterior ati dobindit calitatea de consilier juridic definitiv, atunci intr-o intepretare inteleapta a legii, aveti dreptul de a fi inscrisa pe tabloul avocatilor ca avocat definitiv. Este adevarat ca este necesara o decizie in acest sens a baroului din care faceti parte si este adevarat ca textul din statut este intepretabil. In Consiliul Baroului Bucuresti, insa, acum doua saptamini s-a luat decizia de principiu ca toate persoanele aflate in aceasta situatie sa poate fi inscrise in tablou, pe baza de cerere, ca avocat definitiv. Din cite stiu, cu aceasta interpretare este de acord si dl presedinte al UNBR, care a participat la sedinta. De prisos sa arat ca si eu personal sunt de acord cu aceasta interpretare, fiind unul dintre raportorii pe aceasta problema. In aceste conditii, practica baroului Iasi, daca este asa cum spuneti dvs., trebuie corectata.

In ceea ce priveste vechimea, legea 51 prevedere foarte clar faptul ca :
Art. 19 alin. (2) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a fost definitivat în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în avocatura.
Art. 16 alin (2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor în drept;
b) cel care pana la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat.
A se vedea raspunsul anterior, dat de unul dintre candidatii la functia de decan al Baroului Bucuresti.

Alte discuții în legătură

Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)