avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... definitivat avocatura
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

definitivat avocatura

in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura?
Cel mai recent răspuns: monica_paus , utilizator 11:58, 10 Iunie 2005
cj cu 10 ani experienta sunt inscrisi ca definitivi si pun concluzii la toate instantele , la fel ca profesorii sau cercetatorii si celelalte profesii care nu mai sustin examen.
oricum nu esti bun (buna) de avocat. Un potential avocat ar sti ca notiunea de definitivat se interpreteaza raportat la notiunea de stagiatura. Ori intrebarea ta sugereaza inscrierea in avocatura fara examen. Notiuni diferite.
UNIUNEA NAŢIONALÃ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA
CONSILIUL U.N.B.R.

REGULAMENTUL
Examenului de primire în profesia de avocat
- Sesiunea Noiembrie 2004 -
..................
Art. 19 - (1) Persoana care anterior primirii în profesie a fost definitivata in funcţia juridica pe care a exercitat-o înainte de primirea în profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta funcţie, dobândeşte, potrivit art. 19 alin.2 si 3 din lege, calitatea de avocat definitiv.
(2) Prin funcţii juridice, în sensul art. 19 din lege, se înţeleg funcţiile îndeplinite efectiv după absolvirea facultăţii şi după susţinerea examenului de licenţă.
(3) Consilierii juridici care nu au susţinut examen de definitivare în profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani la data intrării în vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic, dobândesc calitatea de avocat definitiv.
(4) Constatarea acestei calităţi va fi menţionată în decizia de înscriere în barou.

Doru Nu fi nesimtit!!!!!!!!!!!!
Dispozitia citata in Regulamentul de admitere din sesiunea noiembrie 2004 la articolul 19 (3) este repetata in noul Statut (a se cauta!). Intr-adevar Legea nr. 51/1995 contine o ambiguitate in ceea ce priveste situatia consilierului cu 5 ani vechime (se putea interpreta in sensul aberant ca respectivul candidat ar fi obligat sa sustina atat examenul de admitere cat si cel de definitivare) dar aceasta ambiguitate este reparata de Statut.
Deci domnisoara/doamna Aida dati examen de admitere in sesiunea din aceasta toamna si veti dobandi calitatea de avocat definitiv fara a mai fi nevoie de stagiatura sau contract de colaborare.
Domnule das Reich, dati informatii eronate. Profesorii si cercetatorii nu intra in avocatura fara examen. Doar doctorii in drept si cei care au indeplinit 10 ani functii juridice (magistrat, notar, jurisconsult, consilier juridic). Cei cu 10 ani vechime obtin calitatea de avocat defintiv nu insa si doctorul in drept care, in mod paradoxal, daca nu este definit intr-o functie juridica, nu are 10 ani vechime sau 5 ani in calitate de consilier juridic va fi primit fara examen ca stagiar! Trebuie remediata aceasta situatie! Fara examen mai intra, direct ca definitiv, si cel care a fost judecator la ICCJ (nu conteaza ce perioda!).

Si inca ceva, pentru toti consilierii juridici cu 5 ani vechime!
Dati examen de admitere in Barou! Nu faceti eroarea fatala de a intra in Baroul lui Bota!

Alte discuții în legătură

Consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat? OANA GORAN OANA GORAN :-/ daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura??? (vezi toată discuția)
Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)
Dilema nayra nayra Buna ziua tuturor, M-am inscris recent pe acest forum si am citit multe din intrebarile si raspunsurile de pe acest forum.Poate cineva ma lamureste .Sunt ... (vezi toată discuția)