avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

consilier cu 5 ani vechime , exam de primire sau definitivat?

:-/

daca sunt cons.j. am peste 5 ani vechime, anul acesta dau exam in toamna pt primire in barou ?? sau dau direct definitivatul si scap de stagiatura???
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 10:48, 9 Aprilie 2008
Variabil de la barou la barou...textele sunt oarecum interpretabile. Intreaba la baroul unde vrei sa te inscrii care e practica.
Dai examen de primire in profesia de avocat, iar daca iei (bafta!) intri avocat definitiv conform art. 19 alin. (1) din legea 51/95. Daca esti inscrisa in CCJ, depui decizia de consilier juridic definitiv, iar daca nu esti inscrisa in CCJ, vechimea in profesie reiese din carnetul de munca.
ok,

sunt inscrisa la CCJ, sunt cons.j. definitiv, voi depune si decizia si copie a cartii de munca nu asta e problema.

nelamurirea este daca mai fac stagiul de 2 a ni cu maestru si tot tacamul sau nu ??
Eu zic ca intri direct avocat definitiv

art 281 alin 1 din Statut cu trimitere la art 19 alin 2 si 3 di L 51/1995 modif:
art 281. (1) Persoana care anterior primirii in profesie a fost definitivata in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare in aceasta functie, dobandeste, potrivit art. 19 alin. (2) si (3) din Lege, calitatea de avocat definitiv.(2) Prin functii juridice, in sensul art. 19 din Lege, se inteleg functiile indeplinite efectiv dupa absolvirea facultatii si dupa sustinerea examenului de licenta.
(3) Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani la data intrarii in vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv.
(4) Constatarea acestei calitati va fi mentionata in decizia de inscriere in barou.
multam frumos de informatii.

Alte discuții în legătură

Definitivat avocatura saida saida in situatia in care un consilier juridic are 5 ani vechime neintrerupta, ar putea sustine definitivatul in avocatura? (vezi toată discuția)
Definitiv sau stagiar? Romică Stoica Romică Stoica O persoana care si-a dat recent definitivatul in functia de consilier juridic, si la luat, a luat examenul de admitere in barou. Acesta va fi avocat definitiv ... (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)