avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva vanzare teren + tva locuinta noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva vanzare teren + tva locuinta noua

Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
ghola a scris:

Persoanele fizice sunt mai tentate decat companiile sa faca evaziune fiscala in tranzactiile imobiliare, a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu.
Notariatele, cadastrul si primariile vor fi obligate sa completeze on-line informatiile privind tranzactiile imobiliare. Datele vor fi corelate pentru depistarea cazurilor de evaziune. Presedintele Fiscului a explicat ca persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA pentru tranzactiile de peste 35.000 euro facute in scop comercial. Inspectorii fiscali sunt cei care stabilesc scopul comercial al unei tranzactii.
Informatia pe scurt
Notariatele, Cadastrul si Primariile vor fi obligate sa completeze on-line declaratii privind tranzactiile imobiliare Fiscul va compara aceste date cu cele din declaratiile persoanelor fizice
Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile de peste 35.000 euro au continuitate
Notiunea de continuitate nu e definita in Codul fiscal si interpretarea ramane la latitudinea inspectorilor





1 Chitoiu asta abereaza in problema aceasta. Legea (Codul fiscal) pretinde pentru a fi scop comercial caracter de continuitate al venitului nicidecum al activitatilor
2 Caracterul de continuitate nu trebuieste definit de codul fiscal ci este o expresie clara a limbii romane a limbii romane (sau la fisc se da si interpretarea in limba armeana a textului de lege:)))
3 Inspectorii sunt in opinia dlui Chitoiu un fel de atotstiutori sa lase la interpretarea lor un text de lege pe care nici stimabilul domn Chitoiu nu-l stie interpreta? Este absurd ca niste inspectori sa poata decide, dupa liberul lor cuget macinat de frustrari personale , ce este sau ce nu este comercial.
Legea este clara interpretarea gramaticala ne duce la un singur rezultat: Este considerata activitate economica exploatarea bunurilor cu scopul obtinerii veniturilor continue (veniturile trebuiesc sa aiba caracter de continuitate nu activitatile) In sustinerea acestor interpretari va rog sa cititi cu atentie textul legal si sa observati ca intre cuvantul "venituri" si expresia "cu caracter de continuite" nu exista virgula. daca ar fi existat s-ar fi schimbat cu totul sensul frazei dar atunci ar fi fost o alta problema si mai mare....
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2008
Darius Bobic, Avocat
pentru av-bobic
:oops:

Ma bucur ca am de partea mea si persoane ca tine. Si eu ma confrunt cu diverse probleme de interpretare a legislatiei. Poate impreuna - avocati , consilieri sau consultanti din comunitatea avocatnet reusim sa combatem aberatiile celor din ANAF.
Multumesc pentru comentariu..
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2008
ContSters42967, utilizator
Si eu ma bucur ca mai sunt si economisti care sunt dispusi sa priveasca problema altfel=D>=D>;)
Cat despre o intercolaborare va asigur de sprijinul meu neconditionat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie utilaj ContSters294605 ContSters294605 Suntem un SRL care vrea sa achizitioneze un utilaj de la o persoana fizica oarecare (nu PFA). Valoarea utilajului este de 20.000 eur. Este un utilaj construit ... (vezi toată discuția)
Tva persoana fizica r111 r111 Asi dori o lamurire: Am vandut un imobil.Cu suma incasata doresc sa renovez un alt imobil pe care il am deja in proprietate.Pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea in scopuri tva flaviu_popescu flaviu_popescu Sunt persoana fizica care realizeaza venituri din vanzarea de bunuri - masa lemnoasa din padurea proprietate personala. Deoarece estimez ca suma veniturilor ... (vezi toată discuția)