avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Transformarea unui S.A. in S.R.L. cand sunt 90 ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Transformarea unui S.A. in S.R.L. cand sunt 90 actionari

Buna ziua,
stiti cumva de o lege privind transformarea S.A. in S.R.L. cand sunt 90 actionari? Ma puteti indruma, sfatui ce sa fac pentru a putea face societate de tip inchis si pe urma sa o transform in S.R.L. ?
SRL nu poate avea mai mult de 50 de actionari.
Pasii ar fi urmatorii:
- minim 40 de actionari sa-si cesioneze actiunile catre ceilalti actionari, astfel incat sa ramana nr. maxim impus de lege (acest lucru trebuie reflectat si intr-o hotarare AGA);
- convocarea unei adunari AGA, prin care sa se hotarasca schimbarea formei societatii, cu respectarea dispozitiilor art 115, alin 2 din Legea 31/1990: "Hotărârile sunt luate cu majoritatea voturilor deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi"
- publicarea acestei hotarari in Monitorul Oficial;
- depunerea documentatiei la Registrul Comertului.
Aveti in vedere prevederile Legii 31/1990, actualizata.
cristina.catanoiu a scris:
- minim 40 de actionari sa-si cesioneze actiunile catre ceilalti actionari, astfel incat sa ramana nr. maxim impus de lege (acest lucru trebuie reflectat si intr-o hotarare AGA);

E SA, nu e nevoie de nicio AGA. Mai mult, cesiunea nu trebuie inregistrata la RC ci numai in registrul actionarilor tinut de societate.

- publicarea acestei hotarari in Monitorul Oficial;

Nu trebuie publicata in MO, ci doar inregistrata la RC.

Formalitatile sunt destul de stufoase, pentru ca se emite alt certificat de inmatriculare. Totusi pot fi facute toate intr-o singura cerere la RC.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
In general se hotaraste prin AGA, chiar daca nu este o obligatie prevazuta de Legea 31/1990, mai ales daca exista drept de preemtiune asupra actiunilor, etc.
In legatura cu publicarea, acesta se face in Monitorul Oficial, dar intr-adevar reprezentantii societatii depun hotararea doar la Registrul Comertului, care trimite automat la Monitorul Oficial.
cristina.catanoiu a scris:
In general se hotaraste prin AGA, chiar daca nu este o obligatie prevazuta de Legea 31/1990

Daca fiecare generalizeaza dupa experienta proprie, atunci as putea sa spun ca nicio societate pe actiuni nu face asa o prostie.

mai ales daca exista drept de preemtiune asupra actiunilor

...Care nu vad ce legatura are cu AGA!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transformare sa in srl andreea5048 andreea5048 cum se poate transforma un SA in SRL? la un SA cu 5 actionari, se vrea transformarea in SRL, 4 actionari vor sa iasa din firma, vanzand actiunile celui de-al ... (vezi toată discuția)
Porcedura majorarii capitalului social la societate pe actiuni (inchisa, fara subscriptie publica) ContSters93450 ContSters93450 Buna ziua ! As dori sa aflu, cu sprijinul comunitatii Avocatnet, actul normativ care prevede in detaliu procedura ce trebuie urmata la majorarea capitalului ... (vezi toată discuția)
Transformare sa in srl ciolpi ciolpi ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL? (vezi toată discuția)