avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale transformare sa in srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

transformare sa in srl

cum se poate transforma un SA in SRL? la un SA cu 5 actionari, se vrea transformarea in SRL, 4 actionari vor sa iasa din firma, vanzand actiunile celui de-al cincilea. Cum se procedeaza?

Si inca o intrebare: daca la AGA de acum un an s-a stabilit schimbarea administratorului (intre timp fostului administrator i-a si expirat mandatul) si cenzorilor, dar hotararea AGA nu a fost depusa la RC (din nestiinta) in timp util (deci in prezent fostul administrator are mandat expirat, iar noul administrator nu este inregistrat la RC) cum se poate reglementa situatia?
Pot fi rezolvate ambele probleme odata, adica vanzare actiuni =transformare in SRL + stabilire administrator, etc?
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
andreea5048, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreea5048 , utilizator 01:31, 12 Mai 2012
Din punctul meu de vedere mai intai se indeplineste procedura trasformarii din SA in SRL in temeiul art. 205 din legea nr. 31/1990 si desemnarea noului administrator. Dupa aceea se face cesiunea partilor sociale.
Nu se pot rezolva ambele probleme concomitent pentru ca in situatia in care, spre exemplu mandatul administratorului este expirat, nu mai accepta nici un fel de inregistrare a vreunei mentiuni pana la rezolvarea mentiunii expirate.
Va trebuie sa fie realizata o noua A.G.A. si emisa o noua hotarare pentru transformarea formei juridice a societatii si numirea administratorului. Nu se pot inregistra hotarari care au fost adoptate la mai mult de 15 zile de la data formularii cererii de inregistrare (art. 22 din legea nr. 26/1990). Dupa aceea, in noua forma adica S.R.L. se emite o noua hotarare in care se stabileste cesionarea partilor sociale.
Daca doriti sa faceti modificarile raportandu-va la ceea ce este acum inregistrat la registrul comertului( excluzand deci hotararea neinregistrata), nu exista nicio ingradire legala a asociatilor/actionarilor de a schimba forma juridica si de a-si cesiona actiunile/partile sociale intr-un singur act. Ar trebui doar sa respectati o succesiune logica in hotarare a modificarilor dorite.
La unele oficii ale Registrului Comertului din tara nu se mai admit (dupa implementarea noului program de evidenta) inregistrari de modificari ale actului constitutiv daca nu sunt rezolvate mentiunile inscrise in baza de date a societatii (spre exemplu sediu expirat, mandat administratori sau cenzori expirat). Se consemneaza aceste mentiuni in fisa flux a dosarului si se primeste amanare pentru rezolvarea ei.

S-ar fi consemnand, dar nu este baza legala sa respingi inregistrarea unei asemenea hotarari. Parerea mea.
multumesc mult pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transformarea unui s.a. in s.r.l. cand sunt 90 actionari bog.dan bog.dan Buna ziua, stiti cumva de o lege privind transformarea S.A. in S.R.L. cand sunt 90 actionari? Ma puteti indruma, sfatui ce sa fac pentru a putea face ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale - formalitati nico44 nico44 Este un SRL cu 2 actionari pers. juridice. una isi cedeaza toate actiunile catre al 2 lea actionar. CARE sunt actele necesare pt. Registrul Comertului? (vezi toată discuția)
Schimbare statut din srl in sa AndreeaIg AndreeaIg Buna ziua! Se poate face trecerea de la SRL la SA? Daca da,cum? Si de asemenea exista posibilitatea ca partile sociale din firma sa fie transferate ... (vezi toată discuția)