avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale transmiterea partilor sociale.cesiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

transmiterea partilor sociale.cesiune

Buna ziua.
1)Pe perioada suspendarii activitatii unei societati-cu raspundere limitata cu asociat unic-se pot cesiona partile sociale ori trebuie mai intai sa se solicita reluarea activitatii si abia apoi sa intervina cesiunea?
2)Pentru acelasi subiect de drept: pasul unu este hotararea asociatului unic de a cesiona partile sociale, hotarare in care se individualizeaza si cesionarul si, pasul doi este incheierea cesiunii ori, pasul unu este cesiunea urmata de hotararea asociatului unic de aprobare, ceea ce ar fi un truism, fiind in prezenta unui dublu consimtamant?
3)Cesiunea partilor sociale intervenita intre un asociat si o persoana din afara societatii trebuie notificata societatii, prin cererea de inscriere-facuta de noul asociat banuiesc- a ei in registrul asociatilor societatii?
4)Pentru opozabilitate fata de terti, cesiunea trebuie inscrisa in registrul comertului, dar, la cererea cui?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 21:33, 19 Decembrie 2010
1. Intre activitatea /suspendarea activitatii unei societati, si cesionarea partilor sociale nu exista nici o legatura. Cesionarea se poate face respectand procedura legala, indiferent daca PJ desfasoara activitatea sau nu.
2. Daca este prevazut in actul constitutiv ca transmiterea partilor sociale se poate face fara nici o restrictie, eventual cu dreptul de preemptiune, atunci nu mai este nevoie de o noua hotarare a asociatilor. Transmiterea partilor sociale se face prin hotararea celui ce vrea sa vanda partile si a celui ce doreste sa le cumpere.
3. Cesionarea urmeaza sa fie notificata societatii de catre noul asociat.
4. Nu pentru opozibilitate trebuie facuta inscrierea. Ci potrivit art. 203 aliniatul (1)
Societatea are obligatia sa faca demersurile necesare inscrierii mentiunii la ORC, prin administratorii ei, care au obligatia de a face acest lucru potrivit art. 204 aliniatul (4).
Multumesc partial pentru opinii.
Spun partial intrucat intrebarile 3 si 4 le-am copiat din Tratatul domnului profesor Stanciu Dan Carpenaru care explica cum se petrece toata tarasenia cu cesiunea partilor sociale catre persoane din afara societatii.
Va rog sa veniti cu completari, cu sublinierea ca este vorba de o societatea cu raspundere limitata cu asociat unic si, nu cu 2 asociati asa cum era discutia deschisa de utilizatorul lyo, unde, fara acordul celuilalt asociat nici nu se poate perfecta cesiunea.
P.S.Care credeti ca ar fi si forma ceruta atat hotararii cat si cesiunii.Tot domnul profesor sustine ca trebuie forma autentica.
La ONRC se accepta si sub semnatura privata.
3)Cesiunea partilor sociale intervenita intre un asociat si o persoana din afara societatii trebuie notificata societatii, prin cererea de inscriere-facuta de noul asociat banuiesc- a ei in registrul asociatilor societatii?

nu exista o asemenea prevedere
4)Pentru opozabilitate fata de terti, cesiunea trebuie inscrisa in registrul comertului, dar, la cererea cui?

a dvs !
Buna ziua.
Va multumesc pentru exprimarea opiniei dar redau inca o data din cursul domnului profesor Stanciu Dan Carpenaru:
1)" Cesiunea partilor sociale intervenita intre un asociat si o persoana din afara societatii trebuie notificata societatii, prin cererea de inscriere a ei in registrul asociatilor societatii".
Mentionez ca acelasi autor face referire si la faptul ca regulile privind transmiterea partilor sociale se intregesc cu regulile dreptului comun privind cesiunea de creanta.
Prin urmare, la acest punct, m-ar interesa opinia dumneavoastra in privinta persoanei care face notificarea: cedentul ori cesionarul?
2)pentru opozabilitae cine ar fi "dvs" ? cedentul ori cesionarul?

Alte discuții în legătură

Cesionarea partilor de interes igor_drangoi igor_drangoi In situtia unei societati cu raspundere limitata, in care au fost cesionate o partile sociale (de la 50%:50% la 25%:25%:25%:25%). Cesioanrea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Cumparare -vanzare actiuni ContSters168570 ContSters168570 In cazul unul srl cu doi asociati 50%, cu 50% , eu fiind unul din asociati si in acelasi timp unic administrator ii pot plati celuilalt asociat actunile cu ... (vezi toată discuția)
Modificare actionari societate deacroxana deacroxana Un SA are 5 asociati, unul care este si administrator detine 96% din actiuni, iar restul cate 1 %. Actionarul principal, care este administrator, vrea ca acest ... (vezi toată discuția)