avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau vanzare-cumparare apartament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau vanzare-cumparare apartament?

as vrea sa stiu cum e mai avantajos un contract de vanzare -cumparare sau un act de donatie pentru un apartament .Mentionez ca se face doar un transfer de proprietar intre doi frati,fara a se vande propriu zis. asd vrea sa stiu care sunt cele mai mici costuri.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: monalisa1500 , utilizator 15:39, 8 Ianuarie 2011
Donaţia e mai ieftină decât vânzarea pentru că actul se taxează la valoarea de expertiză a imobilului nu la preţul declarat. Recomandabil este să faceţi un act care să reflecte realitatea.
Buna seara,
Vanzarea-cumpararea este mai sigura, desi este mai costisitoare decat donatia nu poate fi atat de usor ceruta anularea, insa in cazul contractului de donatie , acesta poate fi revocat pt mai multe motive cum ar fi ingratitudinea. Stiu ca poate veti spune ca e frate si va intelegeti bine, etc, insa pt siguranta e mai bun un c. v-c.
este mai ieftina donatia, se calculeaza toate taxele la valoarea declarata in act si nu se plateste impozit pe tranzactie.
Pentru siguranta, contract de vanzare cumparare. Daca fratele care ar doneaza are mostenitori rezervatari, acestia ar putea in viitor cerere reductiunea donatiei.
Legat de costurile vanzarii-cumpararii la notar, este de analizat cum este mai avantajos - incheierea contractului la notar sau o actiune in instanta de constatare a valabilitatii vanzarii cumpararii, hotarare care sa tina loc de titlu.

Alte discuții în legătură

Mostenire testamentara vs. mostenire legala vs.... tuxum tuxum Buna ziua, Tatal meu este bolnav de cancer in stadiu terminal. Acesta are un imobil pe numele sau si doreste ca sa il treaca pe numele fratelui meu (suntem ... (vezi toată discuția)
Din coproprietar in proprietar 100% MugurAlex81 MugurAlex81 Buna ziua. Eu si mama mea suntem coproprietari pe un apartament. Mama mea doreste ca eu sa devin proprietar pe intreg apartamentul. Spuneti-mi va rog care este ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)