avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... procedura
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

procedura

va rog sa-mi raspunda si mie cineva la urmatoarea problema:X este condamnat la inchisoare cu suspendare un an,monent in care era in termenul de incercare pt o alta pedeapsa ,tot de un an,tot cu suspendare.
ce va face instanta?va revoca obligatoriu suspendarea si va da executare?daca da,cine face acest lucru si la cererea cui?
intreb toate astea pt ca in ultima hotarare nu se specifica nimic referitor la prima pedeapsa..
multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: frank_kvitta , utilizator 20:54, 5 Ianuarie 2011
legal ar trebuie sa dea o pedeapsa cu executare.
La ce infractiuni se refera cele doua condamnari cu suspendare ?
prima condamnare a fost pt conducere fara permis iar a doua pt loviri si alte violente..


este posibil ca instanta care a judecat a doua infractiune sa nu fi stiut despre prima condamnare?!!?
sau care alta explicatie ar putea fi?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
danamatea, utilizator
Nu cunosc situatia din dosarul respectiv, insa va redau textele de lege mai jos, poate citindu-le regasiti situatia.
Instanta este cea care aplica prin hotarare dispozitiile legale in functie de situatia inculpatului.
Art. 82. - Termenul de încercare
Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteste de la data când hotarârea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.

Art. 83. - Revocarea în cazul savârsirii unei infractiuni
Daca în cursul termenului de încercare cel condamnat a savârsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc însa, daca infractiunea savârsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de încercare.
Daca infractiunea ulterioara este savârsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.
La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savârsita dupa ramânerea definitiva a hotarârii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.

Ma indoiesc sa nu se fi cunoscut condamnarea anterioara, pentru ca fara cazierul inculpatului nu se poate proceda la judecarea si condamnarea acestuia.



Ultima modificare: Miercuri, 5 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
multumesc celor care au raspuns,totusi,alte pareri?

Alte discuții în legătură

Recurs - explicatie sentinta geo-vem geo-vem Dispus rejudecarea Solutia pe scurt: Respinge ca nefondate cererile formulate de recurentul parte vătămată şi civilă M.N. şi recurentul inculpat D.S ... (vezi toată discuția)
Inselaciune-alcool animacikaa animacikaa daca sunt in termen de incercare (condamnat pt inselaciune) si in perioada de incercare sunt prins conducand masina in stare de ebrietate voi fi condamnat ca ... (vezi toată discuția)
Citatie valentin_matei2003 valentin_matei2003 Buna ziua am primit acasa urmatoarea citatie : Prin prezenta,in baza dispozitiilor art 359 al.2 cod procedura penala si in conformitate cu dispozitiile ... (vezi toată discuția)