avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA

As dori sa-mi deschid un PFA. Am 45 ani, si momentan nu lucrez. Care sint taxele, darile, .... ce trebuie sa le platesc dupa infiintarea PFA-ului , unde / catre cine si la ce data? Multumesc !
ce activitate vreti sa prestati
Agent incasari la Provident. Trebuie sa am PFA, si incasarile vor fi de cca 200-300 pe luna.
Buna seara,
Ca PFA, veti avea urmatoarele taxe obligatorii de platit:

1. trimestrial - CASS adica contributie la casa de asigurari de sanatate (5.5% din veniturile nete). Problema aici este ca in functie de declaratia de impunere initiala pe care o veti depune la Administratia fiscala in momentul infiintarii, va veti estima un anume plafon de incasari si cheltuieli lunare, respectiv un venit net (incasari-plati). Trimestrial veti plati o suma fixa, aferenta venitului estimat pana la sfarsitul anului fiscal-31.12.2011. Regularizarea se va efectua dupa ce veti depune declaratia de impunere finala (in mai anul urmator - 2012). In functie de venitul real net se va face regularizarea, platilor (in plus sau minus).
2. Impozit 16% pe venitul net - este exact aceeasi situatie ca la contributia mai sus mentionata.
3. somaj - 1% din suma declarata lunar la agentia de ocupare a fortei de munca ( minim 1% din salariul mediu pe economie - 1836) - aceasta ultima contributie este destul de disputata, fiind introdusa recent in iulie 2010.

Optional: daca doriti sa benficiati de pensie, va puteti face un contract separat cu casa de pensii pe o suma care credeti ca o puteti suporta lunar (veti plati aproximativ 33% din suma asigurata, care reprezinta atat contributia angajatului cat si angajatorului).

Sper ca v-a fost util comentariul.
Va doresc sa aveti succes!

Desi pare greu la inceput, birocratia in cazul PFA nu este cea mai mare si taxele, de asemenea. Colegul meu vi le-a explicat mai sus.
3 - somajul este optional
4 - contributia la pensii ar fi obligatorie avand in vedere faptul ca nu sunteti angajat; dupa noua lege a pensiilor ar trebui sa platiti 31.3% din minim 708 RON / luna (222 RON / luna)...asta in cazul in care venitul brut realizat pe an ar fi peste 8088 ron / an(poate fi greu sa estimezi acum daca realizezi sau nu cei 8088 ron / an)

Alte discuții în legătură

Declaratii,contracte pfa & semnatura electronica Ankora Ankora 1.Ce declaratie se depune si unde in termen de 15 zile de la infiintarea PFA-neplatitor TVA, CAEN 7311, iar apoi care sunt cele obligatorii, unde se depun si ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Pfa infiintat de o luna, nu stiu daca trebuie sa se inscrie la pensii sau nu (venit estimat de 1500 lei/an) ancristida ancristida Buna ziua, v-as fi recunoascatoare daca m-ati putea ajuta cu niste informatii. Cineva si-a facut un pfa acum o luna, inregistrat la Registrul Comertului si ... (vezi toată discuția)