avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PfA infiintat de o luna, nu stiu daca trebuie sa se ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PfA infiintat de o luna, nu stiu daca trebuie sa se inscrie la pensii sau nu (venit estimat de 1500 lei/an)

Buna ziua, v-as fi recunoascatoare daca m-ati putea ajuta cu niste informatii.
Cineva si-a facut un pfa acum o luna, inregistrat la Registrul Comertului si la Finante, si-a luat chitantier, facturier, registre si stampila.
Venit estimat/ an de 1500 lei, e instructor inot si nu stie exact cat va castiga vara asta, in 4 luni cat e cald afara si vin copii.
Tine lectiile la piscina unei asociatii sportive. Clientii platesc o suma totala, din care Pfa-ul ia 40 % pt initiere si asociatia sportiva care detine piscina, 60 %.
Asociatia taie chitante catre clienti si PFA-ul taie chitante catre asociatie, in valoare de banii pe care ii ia pt initiere inot de la fiecare copil.
Sper ca e ok asa, nu ma pricep deloc. O prima intrebare ar fi...e ok asa ?
A doua pb: Pfa-ul inca nu s-a inscris la pensii si sanatate. Mai este cazul sa se inscrie la pensii daca nu va avea sigur 80 mil/ an venit ? Daca nu se inscrie, iar la finalul anului are mai putin de 80 mil venit, se mai poate intampla ceva ?
La sanatate am inteles ca treb oricum sa se inscrie, orice ar fi. Nu am vrea, dar...asta e.

Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 14:56, 20 Iunie 2011
Asigurarea pt pensie este obligatorie daca se realizeaza venituri mai mari de 8088 lei/an, venitul minim lunar de asigurare este 708 lei (35% din salariul mediu brut), iar suma minima a contributiei este de 222 lei/luna. Daca se depaseste plafonul de 8088 lei va trebuia sa plateasca CAS pt pensie de 31,3%.
Contributia de sanatate este obligatorie (5,5% din venitul net).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate pt un pfa ancristida ancristida Buna ziua, am o intrebare, va rog mult daca ma puteti ajuta. O cunostinta e instructor de inot. Tine lectiile la piscina unei asociatii sportive. Clientii ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Declaratii,contracte pfa & semnatura electronica Ankora Ankora 1.Ce declaratie se depune si unde in termen de 15 zile de la infiintarea PFA-neplatitor TVA, CAEN 7311, iar apoi care sunt cele obligatorii, unde se depun si ... (vezi toată discuția)