avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Chitantier - tipizat sau nu?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Chitantier - tipizat sau nu?

Va salut. Am auzit recent o chestie care m-a uimit si am vrut sa intreb pe cineva in cunostinta de cauza, ca sa lamuresc. Este adevarat ca un chitantier poate fi creat acasa folosind pachetul Office, iar chitantele astfel rezultate sunt documente contabile veridice? Eu stiam ca acestea trebuie imprimate de Imprimeria Nationala, avand serii unicat, hartie speciala, etc,etc. Nu se mai procedeaza asa?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 22:45, 9 Ianuarie 2011
Nu se imprima la Imprimeria Nationala, ci se pot comanda fie la firmele specializate de copy shop, fie facute cu ajutorul programelor de pe net.
Important este sa aibe imprimate antetul cu denumirea si codul unic.
De asemenea, este important sa se dea o decizie interna in care se specifica emiterea de facturi sau chitantiere cu seriile de la......pana la .........
In conformitate cu art.5 din Ordinul 2226/30.12.2006 :

(1)Persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, vor asigura un regim intern de numerotare a facturii în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 4 care face parte integranta din prezentul ordin.
(2)Prevederile alin. (1) se aplica si altor formulare financiar-contabile care stau la baza înregistrarii de venituri, cum ar fi: monetar, chitanta si altele, dupa caz, precum si avizului de însotire a marfii.


Acestea se inseriaza si se numeroteaza ,pe baza unei decizii care se da la inceputul fiecarui an .

Chitantele pot fi tiparite si listate si cu ajutorul tehnicii de calcul.

Pentru mai multe informatii consultati si ordinul mentionat mai sus

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Apropos de intrebarea mea si de raspunsurile dvs, a intervenit o alta mica nelamurire. Pana acum, existand chitantierele "clasice", fiecare chitanta completata care ramanea la cumparator, era emisa in 2 sau 3 exemplare, prin hartie indigo. Se mai practica aceasta procedura clasica, sau cu ce a fost inlocuita?
Chitantele se pot tipari si lista si pe hartie autocopiativa,care se poate achizitiona din centrele de profil,sau se pot completa folosind indigo. Bineinteles ca trebuie intocmite in doua exemplare,una pentru cumparator,si alta pentru vanzator.
Care sunt ultimele prevederi legale in legatura cu regimul stampilei si al semnaturii pe chitante? Adica sunt acestea obligatorii sau nu? Poate fi emisa o factura fara stampila societatii comerciale emitente? Celelalte exemplare (cele ramase la sediul firmei) trebuie sa aiba stampila?

Alte discuții în legătură

Chitantiere personalizate teo30967 teo30967 imi puteti spune va rog daca chitantierele cu care se incaseaza intretinerile trebuie sa fie personalizate ? as vrea daca se poate articolul din lege unde ... (vezi toată discuția)
Chitantiere personalizate pentru incasarea banilor lucian1956 lucian1956 Buna ziua, Va prezint o situatie: A fost adunarea generala a asociatiei de proprietari. Au hotarat sa foloseasca serviciile unei firme pentru probleme de ... (vezi toată discuția)
Chitanta-elemente obligatorii aleodor27 aleodor27 Ce elemente trebuie sa contina chitanta ce se elibereaza de asociatia de proprietari cand platesti chletuielile? Chitanta ce mi-a fost data luna aceasta nu are ... (vezi toată discuția)