Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil si pensie urmas, simultan?

Buna ziua!
nu am reusit sa inteleg (din legsilatie: OUG 111/2010 +normele in dezbatere, legea pensiilor 19/2000) sau sa primesc vreun raspuns concret in legatura cu urmatoarea situatie: studenta (cursuri de zi), mama din 05.01.11, poate intra in concediul de ingrijire a copilului; insa in prezent beneficiaza si de o pensie de urmas (350 lei); daca ar intra in concediul de ingrijire a copilului (si ar primi indemnizatia aferenta, cea de 600 lei), ar pierde sau nu pensia de urmas? (indemnizatia e privita cumva ca activitate profesionala= cauza a suspendarii pensiei?)
Daca ar intra sotul in concediu (el fiind salariat), data plecarii lui ar fi conditionata de cele 42 zile de concediu de lauzie, ca si la oricare altcineva? (tinand cont ca sotia nu e salariata si nu poate beneficia de indemnizatia de maternitate)...
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:45, 10 Ianuarie 2011
1. Pensia de urmas nu este un venit impozabil, indemnizatia pentru CCC nu este activitate profesionala deci se pot cumula acestea doua.
2. Totusi este bine sa intrebati si la Casa de Pensii si la Agentia de Prestatii Sociale deoarece nu au aparut norme de aplicare nici pentru legea 263/2010 nici pentru OUG 111/2010.
3. Deoarece tatal nu poate naste el poate intra in CCC din prima zi de nastere a copilului. Dar si aici aceeasi problema: nu s-au definitivat normele de aplicare a OUG 111/2010.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult! cum nici de la casa de pensii inca nu mi s-a putut da un raspuns sigur, voi mai intreba si la Agentia de Prestatii Soc. (nu stiam de existenta acesteia)...
Agentia de Prestatii Sociale este aceea care aproba, calculeaza si plateste indemnizatia de CCC. Aici merg dosarele pe care le depuneti la Primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate intra tatal in ccc? mihaelaa.roxana mihaelaa.roxana AS DORI SA VA INTREB DACA SE POATE CA UNUL DIN PARINTI SA FACA SCHIMB CU CELALT IN CONCEDIU POST NATAL.ADICA DACA SOTIA ESTE IN POST NATAL DE CATEVA LUNI SA ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil AndreeaStefan AndreeaStefan Buna ziua! Am nascut pe 08.08.2012 si nu am luat concediu de lauzie si nici de crestere copil nici macar 1 zi. Acum situatia s-a schimbat un pic si vreau sa ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate loredana vatradornei loredana vatradornei unde trebuie sa merg pentru a depune dosarul pentru concediul de maternitate?ce acte imi trebuie?actele se depun inainte sau dupa ce nasc? (vezi toată discuția)