avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victima in afara localitatii, pe partea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victima in afara localitatii, pe partea carosabila, amenintari

Buna Ziua,

vin cu intrebari din nou catre dumneavoastra, dupa explicarea situatiei.

Saptamana trecuta am fost implicat intr-un accident grav de masina, in afara unei localitati, pe timp de noapte.Eu am fost la volan, lovind o persoana care se angajase in traversarea strazii din partea opusa sensului meu de mers, dupa ce alta masina a trecut din sens opus, eu neputand sa vad persoana respectiva.Mentionez ca eram in afara localitatii, nu exista nici un fel de intersectie sau trecere pietonala marcata sau presupusa, viteza cu care circulam era de aproximativ 80 de km/h si victima mi-a aparut in fata la mai putin de 10 metri.De asemenea in masina eram cu inca o persoana care in declaratia ulterioara a declarat acelasi lucru ca mine, adica adevarul.

Persoana accidentata este in stare grava la spital si nu se stie daca va supravietui, masina mea este distrusa pe partea dreapta cu care am lovit-o, incercand s-o evit pe contrasens.Masuratorile Politiei au determinat ca nu am avut viteza peste limita legala, alcoolemia 0.0 conform etilotestului, se asteapta si rezultatele de sange.

Am primit un telefon din partea unei rude a victimei care a inceput sa ma ameninte ca voi fi scos vinovat de aceasta fapta, ca declaratia mea nu se leaga cu ceea ce a fost la fata locului, desi unicul martor al accidentului a spus adevarul in declaratie, acelasi lucru facand si eu, de asemenea amenintandu-ma cu contraexpertiza care va iesi cum spune el, probabil are relatii in zona, nu imi explic altfel situatia.

De asemenea, politistul insista pentru a efectua o expertiza pe care nu imi permit sa o platesc in acest moment.

Ce riscuri imi asum nefacand expertiza tehnica ce poate dovedi nevinovatia mea?, avand in vedere ca prevederile art.72 (editat), alin.4 din oug195/2002 trec raspunderea accidentului si urmarea sa catre pieton.

Pot recupera banii pentru expertiza tehnica ulterior dupa dovedirea nevinovatiei?

Nu vreau sa arat lipsa de constiinta, insa din pacate pentru victima, situatia nu este din vina mea, si nu pot suporta cheltuieli in plus fata de cele pe care le voi avea cu reparatia masinii, nestiind daca voi putea sa recuperez vreodata ceva de la persoana accidentata.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
deavolici, utilizator
Cel mai recent răspuns: deavolici , utilizator 17:48, 20 Septembrie 2012
Vezi-ti de treaba cu expertiza. Ai martor care a fost in masina si a vazut totul, s-a masurat totul, care vrea expertiza s-o faca. Stiu ca esti cu inima cat un purice, dar nu pleca urechea la amenintarile rudelor, din contra, cand iti mai dau telefoane inregistreaza-i si spune-le ca amenintarea este pedepsita de codul penal.
Cea mai mare problema este sa nu se suceasca martorul si sa declare altceva in instanta.
Va multumesc pentru raspuns.

Am uitat sa mentionez ceva, si anume ca am mutat masina de la locul ei aproximativ 3 metri dupa producerea accidentului, avand in vedere ca era pe contrasens si nu putea fi vazuta usor de alte autovehicule ce circulau din sens opus.Acest lucru l-am consemnat in declaratie, agentul constatator spunand ca acest lucru a fost facut pentru a evita accidente urmatoare, lucru de altfel adevarat.

Si, ca situatia sa fie si mai clara, drumul era in afara localitatii intr-o zona unde se merge destul de tare, o singura banda pe sens, masina mea dupa oprire era jumatate pe contrasens, la 40-50 de grade pe axul drumului, lucru ce m-a determinat sa o misc din loc pentru a nu provoca alte accidente grave.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
deavolici, utilizator
V-as ruga sa luati in considerare si ultima precizare pentru raspunsurile pe care sper mi le puteti da.

Va multumesc si imi cer scuze pentru double post.

Mai vin cu niste informatii pe baza carora as aprecia niste comentarii de la dumneavoastra: precizez ca nu mi s-a inmanat nici un document constatator al evenimentului sau al inregistrarii acestuia in afara dovezii de reparatie a masinii, precum si faptul ca permisul nu mi-a fost retinut, masina a fost verificata RAR si rezultatul a fost conform cu normele acestora pentru circulatia in siguranta, agentul care a venit la fata locului pentru constatarea faptelor insista asupra faptului de a face expertiza accidentului, probabil depasit de situatie si asaltat de rudele victimei.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
deavolici, utilizator
1.Care era viteza legala permisa pe acea portiune de drum ?
2.Vizibilitatea si vremea ?

In mod obligatoriu trebuie efectuata expertiza de stabilire a dinamicii producerii accidentului,fiind cea care va determina conditiile in care s-a petrecut accidentul,viteza,raportata la vizibilitate,vreme,conditiile de drum,urmle de franare,etc,factori importanti in stabilirea unei vinovatii sau nevinovatii.
La prima vedere,daca pietonul traversa noapte pe loc neprmis este posibila sa fie gasita si o culpa a acestuia.
Aceasta este o proba determinata si trebuie efectuata.
Viteza legala permisa pe acel drum este de 90 km/h, viteza in care ma incadram.

Cerul era innorat, noapte, insa vizibilitatea era foarte buna, asfaltul uscat, temperatura de afara aproximativ 3 grade celsius (aveam cauciucuri de iarna, am franat in mai putin de 20 de metri)

Urme de franare nu au existat, masina fiind dotata cu ABS si cauciucuri foarte bune care nu au permis blocarea rotilor in timpul franarii.

Victima intr-adevar traversa noaptea prin loc nepermis, dar, chiar daca acesta este adevarul, nu am nimic decat martorul din masina pentru a sustine acest lucru, eventual si faptul ca masina mea este avariata pe partea dreapta, adica am incercat sa evit coliziunea.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
deavolici, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident soldat cu deces ContSters252762 ContSters252762 va salut sunt nou pe acest site; am si eu o mare problema: in urma cu cateva luni am avut un accident pe un drum local; veneam cu masina de la tara si am ... (vezi toată discuția)