avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victima in afara localitatii, pe partea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victima in afara localitatii, pe partea carosabila, amenintari

Buna Ziua,

vin cu intrebari din nou catre dumneavoastra, dupa explicarea situatiei.

Saptamana trecuta am fost implicat intr-un accident grav de masina, in afara unei localitati, pe timp de noapte.Eu am fost la volan, lovind o persoana care se angajase in traversarea strazii din partea opusa sensului meu de mers, dupa ce alta masina a trecut din sens opus, eu neputand sa vad persoana respectiva.Mentionez ca eram in afara localitatii, nu exista nici un fel de intersectie sau trecere pietonala marcata sau presupusa, viteza cu care circulam era de aproximativ 80 de km/h si victima mi-a aparut in fata la mai putin de 10 metri.De asemenea in masina eram cu inca o persoana care in declaratia ulterioara a declarat acelasi lucru ca mine, adica adevarul.

Persoana accidentata este in stare grava la spital si nu se stie daca va supravietui, masina mea este distrusa pe partea dreapta cu care am lovit-o, incercand s-o evit pe contrasens.Masuratorile Politiei au determinat ca nu am avut viteza peste limita legala, alcoolemia 0.0 conform etilotestului, se asteapta si rezultatele de sange.

Am primit un telefon din partea unei rude a victimei care a inceput sa ma ameninte ca voi fi scos vinovat de aceasta fapta, ca declaratia mea nu se leaga cu ceea ce a fost la fata locului, desi unicul martor al accidentului a spus adevarul in declaratie, acelasi lucru facand si eu, de asemenea amenintandu-ma cu contraexpertiza care va iesi cum spune el, probabil are relatii in zona, nu imi explic altfel situatia.

De asemenea, politistul insista pentru a efectua o expertiza pe care nu imi permit sa o platesc in acest moment.

Ce riscuri imi asum nefacand expertiza tehnica ce poate dovedi nevinovatia mea?, avand in vedere ca prevederile art.72 (editat), alin.4 din oug195/2002 trec raspunderea accidentului si urmarea sa catre pieton.

Pot recupera banii pentru expertiza tehnica ulterior dupa dovedirea nevinovatiei?

Nu vreau sa arat lipsa de constiinta, insa din pacate pentru victima, situatia nu este din vina mea, si nu pot suporta cheltuieli in plus fata de cele pe care le voi avea cu reparatia masinii, nestiind daca voi putea sa recuperez vreodata ceva de la persoana accidentata.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
deavolici, utilizator
Cel mai recent răspuns: deavolici , utilizator 17:48, 20 Septembrie 2012
In situatia in care proba este solicitata de procuror,nu veti mai plati dvs.onorariul de expert.
revin cu informatii, avand in vedere ca de-abia acum a inceput finalizarea expertizei dinamicii accidentului.

initial, expertiza a fost dispusa prin ordonanta procurorului de caz, cu un anumit onorariu cu care am fost de acord, am solicitat, la sfatul unui foarte bun prieten, si un expert consilier (prietenul meu m-a ajutat cu plata acestuia, pentru ca sincer incepeam sa cred ca nu mai am de unde).
aceasta expertiza s-a dispus a fi platita jumatate de catre mine, jumatate de catre partea cealalta.
intre timp, expertul ales de procuror a decedat, fiind grav bolnav.

s-a emis o noua ordonanta in acest sens, fara a fi si eu consultat referitor la obiectivele expertizei, daca sunt de acord cu expertul samd, in care ordonanta se specifica faptul ca eu ar trebui sa achit intreaga expertiza, si, in acelasi timp, s-a modificat onorariul, acesta fiind mai mare decat ce am achitat deja.

expertul meu consilier ma sfatuieste sa achit onorariul intreg, daca nu este o problema pentru mine, daca este o problema, atunci sa vorbesc cu politistul de caz si eventual cu procurorul care a dat ordonanta respectiva.

avand in vedere cele de mai sus, ma simt putin nedreptatit, si nevinovat, si cu banii luati, si cu bani mai multi ceruti.

o sa revin cu si mai multe informatii in decursul zilei de maine, luni, 31-10-2011.

edit1: am uitat sa specific faptul ca intre timp persoana accidentata a decedat, din cauza ranilor provocate de accident si a starii de sanatate precare.
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
deavolici, utilizator
Buna Ziua tuturor,

Revin cu informatii de-abia acum, dupa 10 luni, deoarece dosarul meu a fost plimbat intre parchet si politie de n ori pana la data curenta.Astazi am fost citat la Parchet pentru a mi se prezenta tot dosarul si a-mi face cunoscut faptul ca se va dispune inceperea actiunii penale.

Intre timp, am efectuat o expertiza a dinamicii accidentului cu urmatoarele obiective, respectiv raspunsuri:
1.Care a fost mecanismul si dinamica producerii accidentului.
2.Care a fost viteza de deplasare a autoturismului in momentul premergator impactului, in momentul producerii accidentului si viteza la care accidentul putea fi evitat.
3.Posibilitati de evitare a accidentului din partea condducatorului auto si din partea pietonului.
4.Stabilirea daca victima se ala in traversare sau se deplasa pe partea carosabila, sau daca se afla pe acostament.

Raspunsuri:
1.Dinamica este prezentata in raport, pe scurt,victima a fost acrosata cu partea frontala dreapta a masinii, respectiv bara frontala, far dreapta, aripa dreapta, oglinda dreapta.Confirma faptul ca victima se deplasa pe partea dreapta a drumului, la limita partii carosabile.Conducatorul sesizeaza tarziu prezenta pietonului in deplasare, incearca evitarea spre stanga, victima este lovita cu coltul dreapta fata, rotita catre dreapta, situatie in care vine in contact cu aripa dreapta a masinii si ajunge in zona oglinzii laterale dreapta.
2.Viteza cu care s-a deplasat autoturismul a fost de 84 km/h (in afara localitatii)
Viteza la care s-a produs accidentul a fost de aproximativ 80 km/h
Viteza la care se putea evita accidentul era de maxim 57 km/h.
3.Victima putea evita accidentul daca se deplasa pe acostament sau in cazul deplasarii pe carosabil, era echipata cu surse luminoase, conducatorul auto putea evita accidentul in cazul in care viteza cu care se deplasa era sub 57km/h
4.Concluzia este ca victima se afla in mers pe carosabil la limita partii din dreapta a acesteia.


Acestea fiind expuse, ma asteptam, bineinteles la un NUP.Cateva sfaturi de a merge mai departe, va rog.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident soldat cu deces ContSters252762 ContSters252762 va salut sunt nou pe acest site; am si eu o mare problema: in urma cu cateva luni am avut un accident pe un drum local; veneam cu masina de la tara si am ... (vezi toată discuția)