avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Ce ar trebui sa stie un absolvent de liceu care ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Ce ar trebui sa stie un absolvent de liceu care doreste sa devina jurist

Buna ziua,

Sunt dirigintele unor elevi care sunt interesati sa urmeze facultatea de drept. Totusi ei nu sunt bine informati despre ce ar urma dupa facultate. Nici eu nu sunt.
Va rog sa ne spuneti care sunt conditiile pentru ca un absolvent de drept sa devina consilier juridic, avocat, magistrat.
Stiu ca exista examene de admitere in avocatura si magistratura, am auzit ca recent s-au acordat niste facilitati parlamentarilor in legatura cu asta, dar nu am informatii coerente si consistente.
Daca exista o pagina unde e descrisa "traiectoria" posibila a unui absolvent de drept, va rog sa mi-o indicati.
Daca nu am postat in sectiunea potrivita, va rog sa-mi spuneti unde ar fi mai bine sa postez.

Numai bine!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 18:21, 11 Ianuarie 2011
buna ziua
e laudabil gestul dvs si imi aduce aminte de liceu si de dirigintele meu, care era le fel de interesat ca si dvs de problemele elevilor sai
ca sa va raspund, voi face urmatoarele precizari:
1. pentru a deveni consilier juridic, este necesar sa urmezi facultatea de drept si apoi sa te angajezi in campul muncii pe acest post; desi nu este obligatoriu (in realitate0, este bine ca absolventul sa se inscrie in colegiul consilierilor juridici din localitatea de domiciliu si sa urmeze un stagiu de pregatire-2 ani (sau 1 an si jumatate cu dispensa), timp in care va fi sun indrumarea unui coordonator-maestru, va sustine examene, probe (depinde de fiecare colegiu in parte-la iasi, de ex, asa s-a intamplat in cazul meu) si apoi va sustine definitivatul. mai multe detalii puteti afla din legea 513/2003 si statutul profesiei de consilier juridic
2. pt a deveni avocat, este necesar ca dupa absolvire sa se sustina examenul de intrare in avocatura (un examen complex din 4 sau mai multe discipline, fiind necesar sa existe un maestru; aici pb se complica, intrucat unii dintre avocatii care pot fi maestri cer niste sume colosale pt a te lua ca stagiar).odata examenul de stagiatura luat, esti avocat stagiar (nu prea poti avea procesele tale decat daca iti da voie maestrul, dar dupa ce se sustine exam de definitivat (dupa 2 ani), esti avocat independent. mai multe detalii puteti afla din legea nr. 51/1995
3. pt a deveni magistrat, exista doua posibilitati, insa pentru un absolvent este una singura, respectiv examenul de intrare la institutul de magistratura (inm); cursurile dureaza 2 ani, pe durata acestora esti auditor si iei un salariu (indemnizatie), dar esti obligat ca la sf acestei perioade sa iei exam de absolvire (in 2 ani, in caz contrar, tb sa restitui indemnizatia). dupa exam de absolvire, esti repartizat ca judecator sau procuror stagiar intr-o instanta, in fct de media obtinuta si optiuinea personala, iar dupa 1 an se sustine exam de definitivat. mai multe detalii pe www.inm-lex.ro; in magistratura se poate intra si in alt mod-deocamdata, cei care au 5 ani vechime intr-o functie juridica pot da exam direct pe post, adica atunci cand sunt posturi vacante de judec sau procurori, se organizeaza acest examen la care se pot inscrie cei mentionati
exista si alte profesii pt un absolvent de drept, respectiv cea de executor, de notar, etc. daca doriti si aceste informatii, voi reveni

numai bine!
brendissima a scris:

mai multe detalii puteti afla din legea 514/2003 si statutul profesiei de consilier juridic
scz
Va multumesc mult pentru informatii si pentru promptitudine!
Daca mai gasiti timp, va rog sa scrieti cateva randuri si despre profesiile de notar, respectiv de executor.
Definitivatul in avocatura se da dupa 2 ani, si inseamna un examen la 5 materii.

Rugamintea mea personala ar fi sa nu le spuneti liceenilor ca in avocatura le trebuie "maestru". Se cheama coordonator de stagiu, nu altfel, si ar fi mai bine sa apelam la aceasta notiune si nu la cea perimata si, de ce nu, peiorativa a "maestrului".

Cel mai bun sfat pe care li-l puteti transmite, cred eu, este acela sa incerce din timpul facultatii sa faca practica. Fie la avocati, la notari, la executori ori in instante, dar e important sa faca practica, pentru ca numai din carti nu inveti meserie. In plus, in acest fel isi asigura din timp, exceptand magistratura, un loc unde sa profeseze mai apoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii-facultatea de drept ContSters86398 ContSters86398 Va rog mult sa-mi explicati cum se procedeaza !Dupa ce termini facultatea de drept esti avocat stagiar si trebuie sa stai pe langa un alt avocat s ate invete ... (vezi toată discuția)
Intrebari pentru avocati? Silviu79 Silviu79 Buna ziua simati avocati ! Sper ca nu deranjez pe nimeni, dar as dori sa stiu si, in afara de ce prevede legea 51, cum se procedeaza pentru a ajunge avocat ? ... (vezi toată discuția)
Pasi necesari pentru a deveni avocat ContSters256555 ContSters256555 Buna seara, Tocmai am terminat clasa a 11-a la un liceu din Cluj si pe viitor, m-am gandit sa aplic la Facultatea de Drept din Cluj. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)