avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de 126 de zile
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de 126 de zile

Daca am doua servicii si vreau sa intru in concediu prenatal (cel de 126 de zile) doar la unul din ele si la celalalt sa intru cu 3 saptamani mai tarziu se poate? Sau trebuie sa fie la amandoua in acelasi timp? Ma gandeam ca as putea sa iau toate 126 de zile la unul din joburi si mai putine la al doilea. Am luat deja concediul de la doctorita de familie de pe 10 ianuarie pana la sfarsitul lunii si ma gandeam sa il predau doar la un angajator, iar la celalalt sa intru doar de la 1 februarie (cand mi se va da un nou concediu). Se poate? Exista vreo lege/vreun articol unde se precizeaza care e procedura?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Tonia30 , utilizator 18:31, 18 Ianuarie 2011
1. Legislatia nu prevede ceea ce doriti dvs.
2. Norma de aplicare a OUG 158/2005 spune:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
Va multumesc mult pentru raspuns.

Daca in legislatie nu exista prevederi pentru situatia mea ce ar trebui sa fac? Pot sa hotarasc eu daca intru in concediu prenatal in acelasi timp sau nu? Daca va intrebati de ce nu intru in acelasi timp, e vorba de doua servicii foarte diferite, unul foarte solicitant (unde as vrea sa intru in concediu) si altul deloc solicitant (unde as intra cu 3 saptamani mai tarziu).

Multumesc
1. Raspunsul meu a vrut sa spuna ca legislatia nu prevede, in cazul dvs., ca puteti sa intrati in concediu de maternitate numai de la un angajator iar la celalalt puteti sa lucrati.
2. Puteti sa faceti intrebare si la Casa de Asigurari de Sanatate cea care plateste aceste indemnizatii de concediu de maternitate.
Multumesc mult, cred ca o sa intreb la Casa de Asigurari de Sanatate
Casa de asigurari nu va da alt raspuns decat distinsul domn Tudor Valeriu,fiindca legea e una singura.
Cat priveste faptul ca intrati in concediu de la ambele locuri de munca avantajul este ca indemnizatia de concediu este mai mare.Faptul ca nu intrati in acelasi timp nu va prelungeste zilele de concediu de 126 de zile.
Casa de asigurari nu va poate interzice sa lucrati in acelasi timp la un angajator cand la altul sunteti in concediu medical fiindca dvs. contribuiti la Fondul de sanatate(FNUASS) mai mult decat in situatia in care v-ati afla in prenatal la ambele locuri de munca, iar interesul statului este sa colecteze cat mai mult.
Sper ca am fost explicita incat sa luati o decizie buna.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal Icleanu Icleanu buna ziua, doresc sa intru in concediu prenatal si vreau sa stiu ce beneficii am daca sunt administratorul unei firme, cum se calculeaza indemnizatia si daca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Crisxtn Crisxtn buna ziua in prezent sunt angajata la doua firme, iar din data de 15 aprilie 2015 sunt in concediu prenatal. la firma la care am activitatea de baza am ... (vezi toată discuția)
Concediu pre- si postnatal -mai multe contracte de munca p_orsyka p_orsyka Buna, sunt insarcinata, si am mai multe contrac te de munca, unul cu 8 ore(funtia de baza) si mai multe cu timp partial, cu 20 ore/luna. Can intru in ... (vezi toată discuția)