avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen mostenire

Tot citesc legile, intreb la notari, dar....nu mi-e clar, deci:
1.succesiunea se deschide prin deces;
2. in termen de 6 luni trebuie sa te prezinti pentru acceptare, daca vrei motenire;
3. daca nu se prezinta nimeni, dar are sot care foloseste bunurile personale si comune, el poate sa se prezinte peste 6 luni?
4. Daca da, atunci nu este valabil si pentru alt rezervatar?- chiar daca nu are nici-o treaba cu acceptarea tacita?
5. Concluzie: la 6 luni si ceva sotul se prezinta sa dezbata mostenirea in calitate de unic mostenitor, deoarece celalalt rezervatar, nu s-a prezentat in termen? Sigur este asa?
Cel mai recent răspuns: sara , utilizator 23:00, 21 Mai 2009
Succesiunea se deschide prin moarte. Ceea ce se intampla la notar (sau in instanta) se cheama dezbatere succesorala.
Termenul de 6 luni este termenul de prescriptie al dreptului de optiune succesorala ("dreptul de a accepta succesiunea se prescrie in termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii").

Acceptarea poate sa fie expresa atunci cad mostenitorul isi insuseste calitatea de mostenitor printr-un act autentic sau sub semnatura privata (art 689 c. civ), judiciar sau extrajudiciar (deci nu numai declaratie autentica de acceptare - dar inca mai traim nebunia actelor stampilate de notar). Esential este ca prin acel inscris mostenitorul sa-si insuseasca titlul/calitatea de mostenitor; sa rezulte din inscrisul respectiv ca intelege sa-si exercite drepturile succesorale, dobandind ceea ce i se cuvine in virtutea legii sau testamentului lasat de defunct.

Acceptarea poate fi si tacita "cand eredele face un act pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede si care lasa a a se presupune neaparat intentia sa de acceptare" (asta trebuie sa se intample tot in interiorul termenului de 6 luni si nu dupa).

Accest act trebuie sa fie neechivoc pentru a valora acceptare tacita. De aceea nu va fi considerat neaparat ca a acceptat succesiunea mostenitorul care fiind coproprietar cu defunctul continua sa foloseasca bunurile comune. Pentru ca atunci se pune intrebarea: in ce calitate le-a folosit? in calitate de coproprietar sau in calitate de mostenitor? - iata echivocul. Acceptarea tacita trebuie sa rezulte din ceva mai mult decat o simpla folosinta.

Asa incat acela care se prezinta peste termen va trebui el insusi sa faca dovada ca a acceptat in vreun fel (expres, tacit - in interiorul termenului de 6 luni) si sa fie citati si ceilalti pentru a avea si ei posibilitatea de a face aceasta dovada.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
romascanu, moderator
Multumesc mult d-na avocat pentru promptitudine si detaliere.
Aceasta acceptare la notar, poate fi data fara a deschide dezbaterea succesorala? E posibil sa fi facut o asemenea declaratie de acceptare-celalalt rezervatar fara ca eu sa stiu-(eu fiind sot supravetuitor)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
inti, utilizator
Da, se poate. Nu este obligat sa va fi comunicat intentiile sale.
Sa nu uitati ca dezbaterea mostenirii care depaseste 2 ani de la deces presupune inca o taxa catre stat.
Multumesc mult pentru comunicare,
Mai am o intrebare, notarul la care merg pentru dezbatere succesiune, poate afla cine si-a dat acceptul si cine nu?
cum pot face acceptarea succesiunii printr-un act sub semnatura privata?
va multumesc!

Alte discuții în legătură

Alt caz succesiune Ana Mocanu Ana Mocanu [b]X[/b] si [b]Y[/b] sunt casatoriti. Au impreuna doi copii (majori): [b]A[/b] si [b]B[/b]. Moare [b]X[/b]. Teoretic, mostenitori sunt: [b]Y[/b], [b]A[/b] si ... (vezi toată discuția)
Acceptarea succesiunii si mostenitor sezinar nenea_LomLom nenea_LomLom Poate un mostenitor sezinar sa piarda dreptul la mostenire, daca nu a facut la termen acceptarea succesiunii la notar, in situatia in care a stiut de moartea ... (vezi toată discuția)
Succesiune naeprioroc naeprioroc Tatal meu a decedat in 2000 au ramas mostenitori, mama, subsemnatul si 2 nepoti (copii ai fratelui meu decedat). Averea parintilor mei consta dintr-un ... (vezi toată discuția)