avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea succesiunii si mostenitor sezinar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea succesiunii si mostenitor sezinar

Poate un mostenitor sezinar sa piarda dreptul la mostenire, daca nu a facut la termen acceptarea succesiunii la notar, in situatia in care a stiut de moartea defunctului si nu a fost impiedicat din alte motive (tara straina, etc) ?

Pun aceasta intrebare pentru ca mie cele doua notiuni mi se par contradictorii, in sensul in care inteleg ca mostenitorul sezinar are drept la mostenire fara alte formalitati, iar acceptarea te face succesor (daca am inteles bine).

Cineva spunea foarte bine pe acest forum ca trebuie sa accepti succesiunea daca doresti sa beneficiezi de mostenire, pentru ca s-ar putea ca defunctul sa fi lasat un munte de datorii pe care mostenitorul nu-l doreste. Atunci, mostenitorul sezinar accepta din oficiu mostenirea, chiar si daca nu o doreste sau nu-si manifesta interesul pentru ea?

Unii avocati mi-au spus ca mostenitorul sezinar poate veni oricand la succesiune, indiferent daca a acceptat sau nu in 6 luni, iar unii notari imi zic ca nu, daca nu a facut acceptarea atunci pierde calitatea de mostenitor si nu mai poate reveni. EU ce sa inteleg, ca la notar e o chestie, dar daca sezinarul care nu a acceptat se razgandeste dupa 3 ani sau cand vrea el, poate face proces si castiga ce i se cuvenea prin lege?

Pot sa detaliez cazul meu personal, daca e ambigua intrebarea mea.
Cel mai recent răspuns: nenea_LomLom , utilizator 11:03, 15 Iulie 2010
Poate un mostenitor sezinar sa piarda dreptul la mostenire, daca nu a facut la termen acceptarea succesiunii la notar, in situatia in care a stiut de moartea defunctului si nu a fost impiedicat din alte motive (tara straina, etc) ?


Sigur ca isi poate pierde dreptul de a succede , cata vreme n-a existat vreo manifestare de vointa , expresa , sau tacita , exprimata in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii .

Iar succesiunea e deschisa prin moarte.

Manifestare de vointa e expresa cand e facuta in fata notarului public .Si, in urma acestui acord de vointa , sunt mostenite creantele , datoriile , si sarcinile succesiunii.

E una tacita , cand un erede lasa sa se intrevada dorinta sa de a mosteni :spre exemplu , instraineaza un bun succesoral , sau plateste impozitul acestuia .

Repunerea in termen opereaza pentru motive neprevazute limitativ de lege.Si , pe cale de consecinta , chiar faptul de a nu se afla in tara poate fi apreciat de instanta ca unul intemeiat .

Unii avocati mi-au spus ca mostenitorul sezinar poate veni oricand la succesiune, indiferent daca a acceptat sau nu in 6 luni, iar unii notari imi zic ca nu, daca nu a facut acceptarea atunci pierde calitatea de mostenitor si nu mai poate reveni.


Nu ,chiar daca mostenitorul e unul sezinar sau rezervatar , termenul de optiune succesorala e cel de 6 luni , si curge de la moartea lui de cujus .(a celui care-si transmite patrimoniul);)

Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
=D>Perfect de acord cu Ioana cu o singura completare: este aproape imposibil de demonstrat ca acel mostenitor nu a acceptat tacit mostenirea! Trebuie doar sa mearga la notariat chiar daca au trecut cele 6 luni de zile de la decesul defunctului si sa deschida succesiunea. Taxele vor fi mai mari , atata tot!B-)
Stoica Ioana a scris:

[..]E una tacita , cand un erede lasa sa se intrevada dorinta sa de a mosteni :spre exemplu , instraineaza un bun succesoral , sau plateste impozitul acestuia .


Dupa moarte nu s-a facut nimic din ce specificati la acceptarea tacita. Poate e o intrebare prosteasca, dar conteaza si bunuri primite cu ani inaintea decesului sub forma de cadou/compensatie -- e vorba de mine si un frate de tata, tatal a dorit ca sa imi ramana mie casa, si i-a dat fratelui meu o serie de bunuri (de ex. pamant) ca o imparteala, pentru ca el avea deja casa lui. Din pacate, atunci nu s-au facut acte la notar in acest sens. Eu am facut acceptarea, dar nu stiu daca el a facut-o.

Legat de ce spune dl Mihai Grigore, noi locuim separat de foarte mult timp si el nu a mai fost la mine decand a murit tatal meu (eu locuiesc in casa subiect de mostenire decand m-am nascut), deci nu a luat nimic dupa moarte, si nu a platit nici o taxa legata de casa mostenita.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2009
nenea_LomLom, utilizator
Solutia eu o vad simpla de tot, asa cum v-au spus Ioana si Mihai : mergeti la notar si dezbateti succesiunea. Atunci va veti edifica asupra tuturor aspectelor!
=D>
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Termen mostenire inti inti Tot citesc legile, intreb la notari, dar....nu mi-e clar, deci: 1.succesiunea se deschide prin deces; 2. in termen de 6 luni trebuie sa te prezinti pentru ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a mostenirii. Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu In urma unei solicitari la Uniunea Notarilor Publici am aflat ca nu s-a deschis succesiunea dupa bunicul meu decedat in 2009 si nimeni nu si-a manifestat ... (vezi toată discuția)