avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura gaz pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura gaz pausal

Buna ziua,
In cursul anului trecut o parte din vecinii de pe scara unde locuiesc si-au montat intalatie de gaze cu , contuare individuale, astfel in cat pe scara mai sunt momentan 6 apartamente care nu au contuar in fata usii. Pe factura aferenta lunii noiembrie am observat ca aveam de plata pentru gaze suma de 90 ron (45 ron /persoana) in conditiile in care pana acum plateam ~20 ron pe apartament (~10 ron/persoana). Intrigat cand am consultat tabelul am observat ca intreaga factura de la gaze a fost impartita la 10 persoane aferente a 5 apartamente Lasand la o parte faptul ca fatura era impartita la 5 apartamente in loc de 6 (la un apartament e o firma si am zis ca sar putea sa fie o explicatie), lasand la o parte si faptul ca pe tabel era trecut costul gazului doar la 2 apartamente (celalate apareau cost 0) am fost surprin in mod neplacut sa constat ca factura pt gaz dina cea luna a fost de ~452 ron iar pana acum , in ultimele 6 luni , nici una nu a trecut de 216 . Cum la asociatie a fost sotia si a reusit sa o invarteasca si so ameteasca de na inteles nimic , si eu unul as dri sa ma dezmeticesc ...as vrea sa ajung pe acolo si sa solicit sa vad factura de gaze pe luna noiembrie. Insa inainte de ma duce acolo as vrea sa stiu daca am acest drept...daca am dreputul de a solocita sa vad chitanata unei utilitati de la asociatie....si cand ma refer la drept , ma refer la drept legal ..poate nar strica sa stiu si legea care imi da acest drept . Spuneti-mi va rog daca pot sa solicit oricand ctitantele care sau platit si /sau legea care imi da dreptul
Cel mai recent răspuns: drg75 , utilizator 16:30, 21 Ianuarie 2011
conducerea asociatiei de proprietari, conform legii 230/2007, este obligata sa va puna la dispozitie orice document il solicitati.Trebuie sa vedeti factura si sa cereti lamuriri cu privire la modalitatea de repartizare a acesteia.
Mersi pentru raspunsul prompt. Exact cemi trebuia.
Factura de gaze se imparte numai acelor apartamente care sunt inca conectate la teava comuna a blocului. Apartamentele care s-au deconectat si care au CT (probabil apartamentul cu firma este deconectat) nu suporta aceasta cheltuiala.

La apartamentele conectate la conducta comuna aceasta factura se imparte la numar de persoane care au locuit sau care nu au cerut scoaterea de la plata cotelor de intretinere in luna respectiva. Socoteala pe care o aveti pe lista de cote este corecta, 452/10=45,2 lei / persoana.

Diferenta de cost dintre lunile de vara si lunile de iarna, in care intra si luna noiembrie, este cauzata de faptul ca multa lume se incalzeste, in loc de calorifer, cu aragazul. Probabil aveti consumul de caldura contorizat cu repartitoare.....(?!)
Da , nu contest faptul ca factura se imparte la nr de persoane , acel 452/10. Cu toate ca aici mai am o mica intrebare de care nu ma tamponez momentan (acel apartament unde este sediul unei firme si unde sunt trecute 3 persoane si aceste 3 persoane nu suntincluse in cele 10 - dar neglijam ...poate nu mai sunt racordati). Nu contest nici ca lumea se incalzeste cu gaz , de fapt sunt sigur de acest lucru (si intradevar cred ca toata scara are repartitoare). Insa sunt tare curios de dublarea facturii .... incalzire, incalzire...dar totusi dublu , dublu si ceva fata de maxim? .... Momentan nu emit nici o ipoteza ...tomai de aia as vrea sa vad factura si in acest sens intrebam daca am acest drept.
Da, aveti acest drept.
Dar ganditi-va, cand judecati de ce dublu fata de vara sau chiar mai mult, ca una este vara cand faci o ciorbita, o mancarica, o fripturica, o cafeluta si....cam atat.....si iarna, cand pe langa ciorbita, mancarica, fripturica si cafeluta - care in total n-ar lua mai mult de 2-3 ore de functionat al ochiurilor de aragaz si un pic la cuptor - deci pe langa gatit se tin ore intregi deschise ochiurile aragazului si cuptorul pentru incalzit..... Ei? Va mai indoiti de marimea facturii?

Alte discuții în legătură

Repartizare cost pentru preparea apei calde menajere Arabella Pap Arabella Pap Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un mod de calcul pentru repartizarea legala a costului de pe factura pentru combustibilul folosit pentru a incalzi apa? ... (vezi toată discuția)
Referitor calculul costurilor de incalzire cnf anscr 343/2010 iulie roiban roiban Conform fisei de calcul pentru luna noembrie a costurilor de incalzire, eliberata de firma ce efectueaza citirea repartitoarelor apare un consum de 12,584 ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la caldura dorian_live98 dorian_live98 Buna ziua, As dori sa stiu cum se repartizeza cheltuielile cu incalzirea , daca la scara blucului nu mai exista contor de caldura , dar in apartamente exista ... (vezi toată discuția)