avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cost pentru preparea apei calde menajere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cost pentru preparea apei calde menajere

Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un mod de calcul pentru repartizarea legala a costului de pe factura pentru combustibilul folosit pentru a incalzi apa? Bloc cu centrala de bloc, apa rece se plataste conform consum citit de pe apometre x ron / mc, apa calda se plateste ca apa rece x ron/ mc, si .. aici nu inteleg, factura de gaz pentru prepararea apei calde se plateste in functia de apa calda in mc consumata/ apartament sau pe persoana/ apartament? Adica se ia apa calda / bloc in mc si se imaprte la costul de factura gaz din care rezulta incalzire 1 mc ap = x ron, care se inmulteste cu mc cititi de pe contorul de apa calda a fiecarui apartament? Adica plateste fiecare apartament incalzirea apei consumate de el? Sau se plateste apa contorizata pe apometru de apa calda ca apa rece + se plataste factura de gaz impartita pe cap de locatari indiferent care apartament cati mc de apa calda a consumat? ( la 8 mc apa rece + 7mc apa calda, am platit o data 74 ron - pret 15mc apa rece + 200ron gaz pentru prepararea apei, adica 50 ron / persoana, luna Octombrie, fara incalzire):stunned: Daca nu este corecta repartizarea cum pot contesta? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:53, 17 Noiembrie 2010
Pentru clarificarea problemei dvs. aveti posibilitatea de a cere informatii conducerii as. prop.
Aici pe forum s-a mai discutat aceasta problema asa incat ar fi bine sa cautati pe acest forum. Eu as cauta dupa expresia: repartizare costuri pentru prepararea apei calde menajere la blocuri cu centrala de bloc.
Acum opinia mea:
1. Intrarea in CT a AR pentru prepararea AC sa se faca printr-un contor separat (verificat metrologic, bla, bla...) si toti proprietarii sa aiba montate apometre pe AC, verificate metrologic, sigilate, etc.
2. Banuiesc ca vara nu sunt probleme, adica costul AC este dat de costul AR(inclusiv costul canalului) + costul combustibilului. Daca acest cost se imparte la cantitatea (mc) de AC rezultata, aflati costul/mc de AC care se inmulteste cu cantitatea de AC declarata de fiecare proprietar, rezultand costul pe fiecare apartament. Este posibil ca suma consumurilor de AC raportate de proprietari sa nu coincida cu valoarea inregistrata la contorul aflat la intrarea in CT, dar aceasta este o alta problema;

3. Pentru perioada de iarna intervine si costul combustibilului necesar pentru incalzirea locuintelor, dar nu cred ca este vre-o problema pe care sa nu o puteti rezolva. Puteti folosi un mic artificiu, adica folositi un pret mediu pentru AC - agreat de proprietari, scadeti din total costuri (AC+ incalzire locuinte) valoarea AC ramanand in discutie numai costul incalzirii care se va repartiza proprietarilor proportional cu cota-parte indiviza de proprietate sau alt sistem pe care l-ati aprobat in AG.
4. Ma gandesc ca acea CT mai consuma si energie electrica, poate mai aveti pe cineva care se ocupa din cand in cand de intretinere, service, reparatii, etc - deci in toate calculele trebuie sa tineti cont si de aceste "amanunte"

In fiecare luna trebuie ca bilantul intrarilor si iesirilor (repartizarilor) sa fie egal cu 0 (zero).
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
Adam Grecu, utilizator
Va multumesc mult pentru raspuns. Acum ramane doar sa gasesc un aliniat care sa sustina atat banuiala mea cat si opinia dvs de la punctul 2, costul combustibilului nu se imparte pe persoana, ci se raporteaza la mc AC consumata aferent apometrelor/apartament (+ pierderi in parti egale/apartament).
Va multumesc pentru mesaj. Am sa depun contestatie. Factura am vazut-o, insa nu valoare e ceea ce contestez, ci modul de repartizare. Costul combustibilului pentru incalzirea apei sa se repartizeze doar pentru mc AC consumati de fiecare apartament (+ pierderi), sa nu se impata factura de gaz la nr de persoane. Stiti cumva un articol care prevede acest mod de impartire? Multumesc!
Factura de gaze se imparte pe numar de persoane, dar asta la blocurile obisnuite care folosesc gazele numai pentru prepararea hranei (la aragaz).
Baza legala a repartizarii costurilor apei calde atat timp cat aveti contoare in apartamente este in HG 1588/2007:
Art. 39. -
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece şi canalizare; apă caldă menajeră; energia termică, combustibilul şi apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile.

Vedeti ca se spune clar "cheltuieli cu apă caldă menajeră" ceea ce inseamna costul apei reci plus gaz si/sau energie electrica pentru incalzirea apei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Calcul apa calda & caldura pc Almaris Almaris Cum se calculeaza costul apei calde in urmatoarea situatie: Se emite factura Apa Nova pentru toata apa furnizata, se considera 20% din valoarea facturii GDF ... (vezi toată discuția)
Cei cu centrala temica de apartament mai platesc apa rece pentru prepararea apei calde? sorin_daniel sorin_daniel Buna ziua ...sunt administrator la un imobil si ma caofrunt cu o problema delicata si anume cu un proprietar care refuza sa plateasca apa rece pentru ... (vezi toată discuția)