avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In cat timp se poate ataca o mostenire/donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In cat timp se poate ataca o mostenire/donatie?

Am o intrebare:
Care ar fi termenul limita in care se poate ataca o mostenire, dar o donatie? Mostenitorul rezervatar poate urmari bunurile in mainile tertilor? Se poate ca tertul cumparator sa piarda bunul respectiv?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:47, 7 Mai 2019
consider ca avand in vedere legislatia tarii noastre cat si aplicabilitatea ei si nu mai zic de instantele ce judeca diversele cauze...ORICE act se poate ataca, mai mult sau mai putin de catre-normal-cine are acest drept si mai ales avand in vedere clauzele din acele acte.
despre mosteniri nu stiu ce sa zic concret dar despre donatie pot spune cate ceva deoarece si eu m facut un astfel de contract si am intrebat cate ceva. contractul de donatie (fara clauze - in cazul meu) se poate chiar revoca de cel care a facut donatia dar normal trebuie sa arate de ce face acest lucru; tot acest contract de donatie se poate ataca fie de parintii celui care a facut donatia, fie de sotul/sotioa celui/celei care a facut donatia fie de copiii celui care a facut donatia. iar contractul de donatie cu clauze depinde de ceea ce scrie in clauze, normal si la randul lui la fel cu ce am zis anterior.
in acest sens avem:

__Prevederile legale ale donatiei__

Donatia se face prin act autentic si este un act de liberalitate prin care donatorul da, irevocabil, un lucru donatarului. Acceptarea donatiei se poate face in actul de donatie sau printr-un act posterior, dar numai inainte de moartea donatarului, caz in care donatia nu produce efecte decat din ziua in care s-a comunicat donatorului actul de acceptare (art. 814 Cod civil). Legea prevede cateva reglementari privind donatie, printre care:
• Substitutiile sau fideicomisele sunt prohibite (art. 803 Cod civil).
• Este nula de drept orice dispozitie in care donatarul va fi fost insarcinat sa conserve si sa transmita unui tert bunul care face obiectul donatiei (art. 803 Codul civil), cu exceptia cazului in care donatorul nu l-ar primi sau nu l-ar putea primi (art. 804 Cod civil).
• Donatia nu-l obliga pe donator si nu produce nici un efect decat din ziua acceptarii.
• Donatiile facute minorilor si interzisilor se accepta de parinte sau de catre tutore, iar cele facute surdomutului care nu stie sa scrie se accepta de acesta, dar numai daca este asistat de un curator special.
• Donatia intre vii, pentru bunuri viitoare, este revocabila (art. 821 Codul civil).
• Este nula orice donatie facuta cu vreo conditie a carei indeplinire depinde numai de vointa donatorului sau daca s-a facut sub conditia de a satisface datorii ori servicii inexistente la data donatiei sau care nu erau mentionate in actul de donatie (art. 822 si 893 Codul civil).
• In actul de donatie, donatorul poate stipula (numai in favoarea sa) intoarcerea bunurilor donate atat in cazul in care donatorul ar muri inaintea lui, cat si atunci cand donatarul si descendentii sai ar muri inaintea sa (art. 825 Cod civil).
• Donatia de mobile este valabila numai atunci cand obiectele donate sunt inscrise intr-un act estimativ semnat de parti (art. 827 Cod civil).
• Donatia intre vii se revoca pentru neindeplinirea conditiilor sub care a fost facuta pentru nastere de copii, dupa incheierea actului de donatie si pentru ingratitudine in acest din urma caz, daca donatarul a atentat la viata donatorului; este culpabil de delict, cruzimi si injurii grave fata de donator (art. 829 si 831 Cod civil). [...]


sper sa va fie de folos.
multa sanatate si inteligenta!
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
hopeless1, utilizator
Revin eu cu aceeași întrebare. Poate terțul cumpărător pierde bunul imobil pentru care a plătit prețul corect?

Later edit: Vânzătorul a dobândit bunul prin donație. Donatorul a decedat recent.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
valyd11, utilizator
Cumparatorul este de buna credinta ,prin urmare, actul perfectat nu poate fi desfiintat.

Numai în cazul în care terţul achizitor cu titlu oneros, a cunoscut sau cu diligenţe minime putea să cunoască nevalabilitatea titlului de proprietate al înstrăinătorului, deci a fost de rea-credinţă – ceea ce trebuie dovedit – operează regula de drept, potrivit căreia nevalabilitatea titlului de proprietate al vânzătorului atrage şi nulitatea titlului subachizitorului



Art. 14 - Buna-credinta (codul civil in vigoare din 1 Octombrie 2011)
(1) Orice persoana fizica sau persoana juridica trebuie sa isi exercite drepturile si sa isi execute obligatiile civile cu buna-credinta, in acord cu ordinea publica si bunele moravuri.
(2) Buna-credinta se prezuma pana la proba contrara.

Observatii:
Dispozitiile din al. 2, art. 14 instituie o prezumtie relativa a bunei-credinte, ceea ce inseamna ca aceasta prezumtie poate fi rasturnata prin proba contrara.


Dobandirea proprietatii mobiliare prin posesia de buna-credinta
Art. 938 - Buna-credinta
(1) Este de buna-credinta posesorul care nu cunostea si nici nu trebuia, dupa imprejurari, sa cunoasca lipsa calitatii de proprietar a instrainatorului.
(2) Buna-credinta trebuie sa existe la data intrarii in posesia efectiva a bunului.


Art. 1170 - Buna-credinta (in contracte)
Partile trebuie sa actioneze cu bua-credinta atat la negocierea si incheierea contractului, cat si pe tot timpul executarii sale. Ele nu pot inlatura sau limita aceasta obligatie.

Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
E moștenire sau donație?
L-a obținut prin donație acum n ani, donatorul a decedat de curând. Și acum mi-l vinde mie. Risc ceva dacă îl cumpăr? Îl cumpăr evident la prețul pieței, anunțul l-am găsit pe OLX, deci nimic regizat, îl plătesc prin transfer bancar....

raluk0207 a scris:

E moștenire sau donație?

Alte discuții în legătură

Contract de donatie Avocat Irina Carmen Cristea Avocat Irina Carmen Cristea cum pot sa anulez un contract de donatie , incheiat si autentificat la notariat? in septembrie anul trecut s-a incheiat un contract de donatie privind un teren ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie mariusjuncan mariusjuncan Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este ... (vezi toată discuția)
Urgent!!!!!donatia poate fi vanduta ??? si daca da cand? flori2 flori2 Buna ziua tuturor celor de pe site. Sunt nou sossita si am vazut raspunsuri foarte clare la problemele fiecaruia. Am si eu o mare nelamurire. M-am casatorit ... (vezi toată discuția)