avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare imobil mostenit de la cineva care l-a primit ca si donatie

Am o intrebare. Vreau sa cumpar prin credit imobiliar (inca nu a trecut de aprobarea juridica a bancii, dar sa presupunem ca trece) un apartament care este mostenit (prin testament, unic succesor) de proprietar de la matusa lui. Matusa (care a decedat) l-a primit ca si donatie de la fostul sot/concubin (nu am datele exacte). La ce riscuri ma expun eu in cazul asta? Daca cineva ataca actul de donatie, pot sa pierd apartamentul cumparat? Cum ma pot proteja in cazul asta? se poate stipula in contractul de vanzare cumparare o clauza prin care sa fiu despagubit de actualul proprietar in cazul in care ataca cineva actul de donatie?

Sau in caz ca de ex ajung sa pierd apartamentul ca actul de donatie a fost atacat, pot sa dau in judecata actualul proprietar pentru ca mi-a vandut un imobil care de fapt nu era al lui, adica sa atac actul de vanzare cumparare?
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
mariusjuncan, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariusjuncan , utilizator 09:16, 24 Martie 2010
puteti sa treceti si clauza si puteti sa-l dati si in judecata,ar fi bine sa va asiste un avocat la notar cand faceti actele
cf art 937 alin C civ, donatia facuta intre soti in timpul maritagiului este revocabila, deci este important sa stiti daca cel in cauza era sot sau concubin. astfel, sotul donator are dreptul de a revoca donatia ORICAND, chiar si impotriva mostenitorilor donatarului. donatia devine definitva si irevocabila numai in momentul mortii donatorului, parerea mea este ca daca este vb de sot si nu de concubin ar fi o problema, dar cred de asemenea ca daca apartamentul a fost si vandut si intra in patrimoniul dvs sotul donator nu mai poate face nimic....(aici nu pot sa ma pronunt exact)
Aveti garantata evictiunea de catre vanzator.
Este destul de dificil sa faci reductiunea sa sedfiintezi vinderea ulterioara.
Oricum apelati la un avocat care sa va asiste in cauza.
Buna ziua.
Cred ca ar trebui sa tineti cont si de cazurile de revocare a donatiilor,care pot aparea,conform art.829 C.civ. :
-revocarea pentru neexecutarea sarcinii
-pentru ingratitudine
-pentru nasterea unui copil.
Cu stima.
mi-a zis cineva ca daca sunt cumparator de buna credinta (presupun ca in cazul de fata sunt considerat cumparator de buna credinta) nu am cum sa pierd apartamentul, chiar daca este atacat actul de donatie....mi se pare normal ca cel care a dobandit donatia sa fie tras la raspundere (vanzatorul apartamentului).....nu eu ca si cumparator de buna credinta, nu ?

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil obtinut prin donatie ionutserban ionutserban Buna Ziua! Doresc sa cumpar o casa care a fost obtinuta de actualul proprietar prin doatie(Bunica catre nepot) Bunica are 2 copii si este inca in viata. Ce ... (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)
Pot vinde o donatie ? cornel44 cornel44 Buna ziua, am primit impreuna cu sotia mea o donatie de la tatal meu...costind intr-o casa batraneasca la tara , donatie facuta fara sarcini, fara uzufruct , ... (vezi toată discuția)