avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema Dosar despagubire legea 10/2001 ANRP
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema Dosar despagubire legea 10/2001 ANRP

Buna ziua,

Speta este urmatoarea:
- Obiectul dosarului este un teren de 3200 mp aflat in intravilanul unui municipiu, autorul fiind expropriat in 1967 (terenul se afla in intravilan).
Exista 3 mostenitori A,B,C, (B si C fiind frati), certificatul de calitate de mostenitor fiind scos in 2005.
A si B fac notificare in baza legii 10/2001 pentru acest teren pentru care obtin dispozitia primarului care propune despagubirile in 2006. C nu notifica deoarece se angajeaza verbal in fata lui B sa renunte la aceasta mostenire in contrapartida cu altceva.
Dosarul este in ANRP din 2006, de cand se emite dispozitia, in prezent fiind aproape de finalizare, respectiv emiterea titlului de despagubire.

Insa C face notificare in 2005, in baza legii 247/2005 si obtine o hotarare in 2006 emisa de Comisia Judeteana pentru stabilirea drept de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere pentru o suprafata de 3600 mp, desi terenul a fost expropriat ca intravilan si nu extravilan.
Recent, C cesioneaza dosarul catre un tert contra unei sume de bani, dosarul in momentul de fata urmand a ajunge la Comisia de fond funciar de la Prefectura pentru a fi validat, fiind sustinut intens de Cesionar.
Aflandu-ma recent la Primarie am aflat de existenta acestui dosar, functionarii au observat ca dosarul lui C are in spate cererea de despagubire pe terenul autoarei care a fost notificat in 2001 de primii 2 mostenitori, la care s-a adaugat insa o parcela de 400 mp.:"> De asemenea, si adresa difera ca numar de strada.
In toata aceasta problema consider ca principala vina o poarta primaria care nu putea sa emita o alta propunere de acordare despagubiri pe un teren deja notificat.

Intrebarile sunt:
-Cesionarul lui C poate veni cu calitate de mostenitor ( cu 1/3 cota) la dosarul din ANRP inregistrat de A si B in baza legii 10, avand in vedere ca a preluat prin contractul de cesiune drepturile lui C pt dosarul pe legea 247 ?
-Poate de asemenea ataca in contencios primul dosar ?
- Primaria poate notifica Anrp si sa-si recunoasca greseala ?
-Daca notifica ANRP, pentru dosarul deja existent emite o cota de 2/3, sau se retransmite la ANRP ?

Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:44, 10 Septembrie 2011
din moment ce dvs. va fost solutionata notificarea de catre primarie faptul ca se incearca reconstituirea proprietatii terenului de a treia persoana nu va lezeaza cu nimic, decat daca doriti restituirea imobilului in natura iar atunci trebuie sa va judecati cu primaria...
Din cate stiu exista in legea 10 republicata si in normele de aplicare un paragraf care stipuleaza ca daca unul din mostenitori( in cazul de fata unul din cei 3) nu a facut notificarea in termenul stabilit, de cota acestui vor beneficia ceilalti mostenitori care au facut notificarea in termen.
Mai are vreo alta cale de atac mostenitorul care nu a facut notificarea in termen (in cazul de fata solutia fiind despaguburile si nu retrocedare) ?
Intradevar, art.4 din Legea 10 prevede beneficiul mostenitorilor notificatori in detrimentul celor care nu au notificat. Cei care nu au depus notificare sunt decazuti din dreptul de a mai solicita despagubiri sau restituirea in natura, de cota lor profitand ceilalti mostenitori ce au depus notificare.
danxkx a scris:

Din cate stiu exista in legea 10 republicata si in normele de aplicare un paragraf care stipuleaza ca daca unul din mostenitori( in cazul de fata unul din cei 3) nu a facut notificarea in termenul stabilit, de cota acestui vor beneficia ceilalti mostenitori care au facut notificarea in termen.
Mai are vreo alta cale de atac mostenitorul care nu a facut notificarea in termen (in cazul de fata solutia fiind despaguburile si nu retrocedare) ?

Eu nu vad niciunde acest fapt in articolul 4:

ART. 4
(1) In cazul in care restituirea este ceruta de mai multe persoane indreptatite, dreptul de proprietate se constata sau se stabileste in cote-parti ideale, potrivit dreptului comun.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiaza si mostenitorii persoanelor fizice indreptatite.
(3) Succesibilii care, dupa data de 6 martie 1945, nu au acceptat mostenirea sunt repusi de drept in termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a caror restituire se solicita in temeiul prezentei legi.
Da, actionarea in instanta si ulterior executarea silita a ANRP-ului este singura solutie.
[editat de admin: va rog sa nu mai dati date de contact in mesajele scrise de dumneavoastra]
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator

Alte discuții în legătură

Intrebare retrocedare AdrianaLungu58 AdrianaLungu58 Sunt posesoarea unei suprafate de 700 mp intravilan (cf. unei notificari pe legea nr. 10), notificarea a fost facuta in anul 2001. M-am judecat cu Prefectura ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001, un singur mostenitor notificator, intelegere verbala cu ceilalti mostenitori diana cernea diana cernea In baza legii 10/2001, mostenitorii legali (4 la numar) ai proprietarei-defuncte MM am hotarat de comun acord ca numai unul dintrei noi sa faca notificare in ... (vezi toată discuția)
Alba[neagra, continuare... Tiberiu Lazar Tiberiu Lazar o scrisoare gasita in corespondenta parintilor,din '70-'71,in care varul tatalui facea oferta pentru a fi despagubit cu o suma de bani,astfel ca intreaga ... (vezi toată discuția)