avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 10/2001, un singur mostenitor notificator, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 10/2001, un singur mostenitor notificator, intelegere verbala cu ceilalti mostenitori

In baza legii 10/2001, mostenitorii legali (4 la numar) ai proprietarei-defuncte MM am hotarat de comun acord ca numai unul dintrei noi sa faca notificare in vederea despagubirii in numerar a imobilului demolat ce apartinuse lui MM. Termenul de depunere a notificarii era februarie 2002, iar dezbaterea succesorala nu fusese inca facuta (iesirea din indiviziune s-a facut abia in anul 2006 prin hotarare judecatoreasca).
Din dorinta de a nu depasi acest termen am convenit de comun acord, ca ar fi mai simplu ca numai unul dintre mostenitori sa faca notificare, intelegerea fiind verbala. In dispozitia primarului este trecuta ca persoana indreptatita numai acest mostenitor-notificator.
La intocmirea dosarului am contribuit insa cu bani, in mod egal, toti mostenitorii.
In anul 2005, prin legea 247 se adauga alin. 4 - la art 4 al legii 10/2001, alineat care prevede ca de cotele mostenitorilor care nu au facut notificare profita ceilalti mostenitori ai persoanei indreptatite care a depus in termen notificare.
Actualmente dosarul este in lucru, la ANRP-Bucuresti.
Avand in vedere ca mostenitorul-notificator are o varsta inaintata si doi copii care, in caz de deces al acestuia, nu ar recunoste intelegerea noastra, noi mostenitorii (3 la numar) care am avut incredere in el, mai putem in prezent, prin notariat, sa il mandatam ca ne reprezinta si partea noastra ?
Ar mai fi valabil un astfel de contract de mandat?
Ce clauze ar trebui sa contina ca sa avem garantia ca vom primi si noi partea noastra?
Daca titlul de despagubire nu a fost INCA emis mai avem vreo sansa sa fim trecuti si noi?
Va multumesc pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: CA Camelia TUGUI , Avocat 18:48, 7 Septembrie 2011
Despagubirea un numerar se v-a acorda numai mostenitorului notificator.
Daca pana acum v-ati inteles, exista riscul ca dupa ridicarea banilor, intelegerea sa cada.
Este bine sa initiati o succesiune la notar, justitie, sau mediator, asfel ca banii sa fie corect impartiti la toti mostenitorii.
Sau, faceti o intelegere scrisa care sa fie legalizata la notar.
Da, pentru obtinerea banilor este necesar actionarea in instanta si ulterior executarea silita a ANRP-ului. - este singura solutie.
[editat de admin: va rog sa nu mai dati date de contact in mesajele scrise de dumneavoastra]
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2011
Alin Popescu, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema dosar despagubire legea 10/2001 anrp danxkx danxkx Buna ziua, Speta este urmatoarea: - Obiectul dosarului este un teren de 3200 mp aflat in intravilanul unui municipiu, autorul fiind expropriat in 1967 ... (vezi toată discuția)
Anrp, legea 10/2001, legea 247/2005, despagubiri corecte doar pt unii ?!! retro retro Cum obtin si eu o despagibire corecta pt terenul intravilan central egal cu al vecinului. Al meu a fost evaluat in 2004 la o suma mica si nu am primit nici un ... (vezi toată discuția)
Despagubire in bani conform legii 247/2005 cdrumea cdrumea Sunt in posesia unui titlu de plata emis de ANRP conform legii 247/2005.emisa in data de 14.07.2009 pentru suma de 500000 lei. Conform legii suma se plateste ... (vezi toată discuția)