avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajarea cetatenilor extracomunitari care detin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajarea cetatenilor extracomunitari care detin permise de munca in alte tari EU

As dori sa intreb: Daca permisul de munca eliberat de autoritatiile italiene pt. un cetatean extracomunitar din Bosnia Herzegovina i acorda dreptul acestuia de a lucra si in Romania?
Cel mai recent răspuns: cvm , utilizator 18:42, 16 Mai 2008
Permisele de munca se elibereaza de autoritatile statului in care cetateanul respectiv doreste sa lucreze si este valabil doar pe teritoriul acelui stat.
Conform art. 5 din OUG nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei "Pot fi încadraţi în muncă sau, după caz, pot presta muncă la persoane fizice sau juridice din România, fără autorizaţie de muncă, următoarele categorii: [...] h) străinii angajaţi ai persoanelor juridice cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau în unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, detaşaţi în România, cu condiţia prezentării permisului de şedere din acel stat".

Deci, cam in aceste conditii se poate: persoana sa fie strain (adica o persoana care nu are cetatenia romana sau a unui Stat Membru UE), sa fie angajat al unei persoane juridice cu sediul intr-un stat membru UE (Italia), sa fie detasat de angajatorul strain pentru a presta munca la un angajator din Romania si sa prezinte permisul de sedere din statul UE respectiv.

Daca cetateanul strain angajat al persoanei juridice cu sediul intr-un stat membru UE vine in Romania sa munceasca complet independent (adica nu in urma unei decizii de detasare de la angajatorul din statul UE la angajatorul din Romania, ci pe cont propriu), faptul ca acesta are drept de munca in respectivul stat UE nu mai are nici o relevanta in Romania si va trebui sa obtina o autorizatie de munca.

Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
cvm, utilizator
Adik daca as face un contract de colaborare cu firma italiana respectiva asta ar simplifica procedura de obtinere de a permisului de sdere si implicit de munca a cetetenilor mai sus mentionati?
Poate sa lucreze in Romania fara autorizaţie de muncă daca este detasati de persoanele juridice cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau în unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European.
Intrucat Italia este stat membru, peroana din Bosnia Hertegovina poate lucra in Romania pe baza autorizatiei de munca emisa de autoritatile italiene numai daca este detasat la un angajator roman de catre angajatorul lui.

Daca doreste sa lucreze independent , atunci :
1. trebuie sa posede autorizatie de munca eliberata de O.R.I.
2. fara autorizatie de munca daca este titular al dreptului de şedere permanentă pe teritoriul României.
Alexander van gogh a scris:

Adik daca as face un contract de colaborare cu firma italiana respectiva asta ar simplifica procedura de obtinere de a permisului de sdere si implicit de munca a cetetenilor mai sus mentionati?


Poate nu am fost destul de clara (a raspuns si Elis mai sus, dar repet, pentru a evita orice dubiu): pentru ca cetateanul nostru din Bosnia care are un permis de munca valabil in Italia sa poata muncii legal in Romania fara autorizatie de munca, trebuie indeplinite urmatoarele conditii in mod cumulativ:

(a) cetateanul bosniac sa fie angajat la o persoana juridica cu sediul in Italia;
(b) angajatorul italian al cetateanului bosniac sa il detaseze la un angajator roman.

In aceste conditii cetateanul bosniac poate lucra (dar numai la acest angajator roman la care a fost detasat, nu in alta parte!!!!) in Romania, fara a fi necesara o autorizatie de munca.

Orice alt scenariu este irelevant, iar cetateanul bosniac va trebui sa obtina o autorizatie de munca.

Toate cele bune!
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
cvm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana straina crisadi crisadi buna ziua Va rog, daca ati intampinat vreodata problema asta, sa ma ajutati!!!!!!!!!! Seful meu vrea sa angajeze o doamna din Serbia, care are in jur de 50 ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean ue pentru ungaria DB56 DB56 Un SRL isi extinde activitatea prin livrari catre Ungaria. Este posibil sa angajeze un cetatean ceh care sa desfasoare activitate de consultanta tehnica la ... (vezi toată discuția)
Autorizatia de munca - detasati Jules664 Jules664 Am nevoie de o interpretare pentru urmatoarea situatie: Cetatean non-EU ce urmeaza a fi detasat in Romania, pentru 12 luni. Cetateanul nu are nevoie de viza ... (vezi toată discuția)