avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Plata retoactiva a cotizatiei fondului de sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Plata retoactiva a cotizatiei fondului de sanatate

Necontribuind la Fondul de Sanatate si implicit nebeneficiind de serviciile medicale finantate de acesta, pentru a incheia un contract de asigurare de la 01/01/2011 se cere plata retroactiva a sumei afenta ultimilor 5 ani (perioada in care nu s-a cotizat/nu s-a beneficiat) . Noul contract este necesar pentru infiintarea unei Persoane Fizice Autorizate.

Sub ce articol de Lege este reglemntata aceasta stare de fapt?
Se poate ataca decizia primita, referitoare la obligatiile de plata, in instanta?
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 22:19, 27 Februarie 2011
Faptul ca nu ati beneficiat de serviciile medicale nu are relevanta. Exista obligativitatea de contributie la Fondul de sanatate. Plata pe 5 ani din urma este sanctiunea acordata la controlul care s-a facut asupra PFA-ului. Reglementarea o gasiti in partea privind contributiile obligatorii ale PFA-urilor, II-urilor, si a celorlalte forme de organizare.
Decizia nu se poate ataca deoarece, asa cum am mai afirmat, obligatia exista si este prevazuta de lege. Nu puteti invoca nici faptul ca nu ati beneficiat de serviciile medicale, nici ca nu cunoasteati aceasta prevedere a legii, potrivit principiului " nimeni nu poate invoca necunoasterea legii".
ART. 259 al 7. din legea sanatatii.
P.F.A-ul a fost inregistrat dupa perioada necontribuirii la Fondul de Sanatate.
nu in timpul existentei acesteia s-a farudat la lege... prin necontributie!
e obligatorie plata chiar daca nu intentionez sa beneficiez de "avantajele" acestui Fond de Sanatate? daca e are caracter obligatoriu atunci s-ar aplica principiul de drept "nimeni nu poate invoca necunoasterea legii"
Da, plata este obligatorie. Nu aveam de unde sa stiu cand a fost infiintat PFA-ul . Dar plata pe 5 ani din urma ramane totusi o sanctiune a constatarii neplatii, orice ati zice.
eu ca IF trebuie sa platesc contributia CAS din data infiinatarii adik din 1-01-2010 ?
daca este asa cat imi revine sa platesc pe 2010 si cat de la inceputul acestui an ?

Alte discuții în legătură

Redobandirea calitatii de asigurat in sist. asigurarilor sociale de sanatate Elena Soare Elena Soare Pana in 1998 am fost salariat si am fost asigurat conform legii. Ulterior am platit asigurarea de sanatate, pe baza de chitante, direct la CASMB in str. ... (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a contributiei la sanatate lavieestbelle lavieestbelle Am lucrat cu contract de munca pe jumate de norma in perioada mai -noiembrie 2011. De atunci nu am mai realizat venituri si nu am mai fost asigurat. Nici nu am ... (vezi toată discuția)