avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata CASS

Buna ziua,
Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit asigurarile de sanatate pe ultimii 5 ani.
In acest timp nu am fost nici macar o data la medic . Daca vreau sa imi deschid un contract la CASS sa platesc lunar contributia , cum ar fi corect sa platesc retroactiv, pana in 2006 (conform termenului de prescriptie) sau pe ultimile 6 luni de zile? Mentionez faptul ca din 2006 firma a avut pierderi si deci nu s-a inregistrat profit.
Asadar, neinregistrand profit pe ultimii ani e corect sa platesc contributia de sanatate pe ultimele 6 luni ? Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:36, 2 Februarie 2011
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia in acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.
Exemplu de calcul pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor casa de asigurari de sanatate constata ca, in termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002 - 1 august 2007, aceasta persoana nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de baza are obligatia sa plateasca contributia pe 6 luni (1 februarie 2007 - 31 iulie 2007), calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, precum si majorari de intarziere la nivelul in vigoare la data platii. Data de la care incepe sa curga perioada de 6 luni incepe de la data de 1 august 2007. Dupa efectuarea acestei plati persoana in cauza are obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca nu realizeaza venituri impozabile.
ART. 29
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Codul de procedura fiscala, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada.
ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.
Exemplu de calcul nr. 1 pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut perioade in care a realizat venituri impozabile si perioade in care nu a realizat venituri impozabile si nu a achitat contributia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor casa de asigurari de sanatate constata ca, in termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002 - 1 august 2007, aceasta persoana a realizat venituri impozabile in anii 2002, 2003, 2004, 2005 si 2006. In anul 2007 nu a realizat venituri impozabile in perioada 1 ianuarie 2007 - 1 august 2007. Pe toata perioada termenului de prescriptie, 1 august 2002 - 1 august 2007, persoana in cauza nu si-a achitat contributia la fond. Pentru a obtine calitatea de asigurat la data care a facut aceasta cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmatoarele obligatii:
- pentru perioada in care a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei calculate la aceste venituri, inclusiv majorari de intarziere si obligatii fiscale accesorii;
- pentru perioada in care nu a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei lunare calculate la salariul minim brut pe tara pe o perioada de 6 luni, cu majorari de intarzieri calculate pe aceasta perioada incepand cu 1 august 2007.
Exemplu de calcul nr. 2 pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar, pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut atat perioade in care a realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu a realizat venituri impozabile, neachitand contributia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor, casa de asigurari de sanatate constata ca, in termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002 - 1 august 2007, aceasta persoana a realizat venituri impozabile in anii 2003, 2004, 2005, 2006, precum si in anul 2007, pana la 31 martie 2007. In anul 2002, in perioada 1 august - 31 decembrie 2002 (5 luni), si in anul 2007, in perioada 1 aprilie - 1 august 2007 (4 luni), nu a realizat venituri impozabile. Pe toata perioada termenului de prescriptie, 1 august 2002 - 1 august 2007, persoana in cauza nu si-a achitat contributia la fond. Pentru a obtine calitatea de asigurat la data la care a facut aceasta cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmatoarele obligatii:
- pentru perioada in care a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei calculate la aceste venituri, inclusiv obligatii fiscale accesorii;
- pentru perioada in care nu a realizat venituri impozabile are obligatia platii contributiei lunare calculate la salariul minim brut pe tara pe o perioada de 6 luni, inclusiv obligatii fiscale accesorii, dupa cum urmeaza. Cele 6 luni vor fi compuse din urmatoarele perioade:
- 4 luni din anul 2007, pentru care se va plati contributia calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, precum si majorari de intarziere la nivelul in vigoare la data platii, calculate pana la 1 august 2007;
- 2 luni din anul 2002 (decembrie si noiembrie), pentru care se va plati contributia calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, precum si obligatii fiscale accesorii calculate in perioada 1 noiembrie 2002 - 1 august 2007
.
ORD.617/13.08.2007

Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 649 din 24 septembrie 2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandirea calitatii de asigurat in sist. asigurarilor sociale de sanatate Elena Soare Elena Soare Pana in 1998 am fost salariat si am fost asigurat conform legii. Ulterior am platit asigurarea de sanatate, pe baza de chitante, direct la CASMB in str. ... (vezi toată discuția)
Plata retroactiva a contributiei la sanatate lavieestbelle lavieestbelle Am lucrat cu contract de munca pe jumate de norma in perioada mai -noiembrie 2011. De atunci nu am mai realizat venituri si nu am mai fost asigurat. Nici nu am ... (vezi toată discuția)
Contributia asig.sanatate genni genni Buna ziua. Cine ma poate ajuta in urm.caz? Un coleg de-al meu este angajat la firma unde lucreaza din august 2012, iar sotia lui este coasigurata intrucat nu ... (vezi toată discuția)