avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatie de constructie prop. teren - Conventie cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatie de constructie prop. teren - Conventie cu SAR Constructoare in regie proprie. Imobil Expropriat pe numele tuturor in 1949

Imi permit sa relansez un caz concret petrecut in anul 1949

Proprietarul unei prop. in 1944 face o conventie de constructie cu O SAR obtinand pe numele sau Aut. de Construire(Conventia nu se regaseste dar despre existenta ei depune marturie scrisa urmasul proprietarului, certificata fiindu-i marturia olografa pentru semnatura de catre o primarie dintr-o capitala europeana)
Acea conventie prevedea ca pe terenul bombardat o SA sa construiasca un imobil de apartamente iar 20 % din aprtamentele construite sa revina proprietarului terenului si familiei sale.
(proprietarii terenului si constructorii actionari ai SA faceau parte din aceeasi lume ba chiar intre unii din ei existau si aproprieri de rudenie prin alianta)

In 1946 se obtine autorizatia de constructie de catre proprietarii terenului iar Societatea construieste in regie proprie un imobil de 7 etaje.continand apartamente , garsonieren garaje, boxe etc.

In decembrie 1949 imobilul gata construit se expropriaza abuziv prin Decret al Cons de ministri nepublicat in MO si fara plata cuvenitelor despagubiri cf. Constitutiei in vigoare la acea data) (societatii constructoare care a contrasemnat autorizatia de constructie isi deschisese rol fiscal inlocuind pe cel al prop teren,ca platitoare de impozite pe intregansamblul teren + construcit din decembrie1948. In Decretul de expropriere se nominalizeaza ca proprietari, ai imobilului, proprietarilor terenului, actionarii SAR si numele SAR constructoare in regie proprie.

Actualmente si aceasta inca din 1992, constructia devenita in regimul trecut hotel, este constituita ca aport (cu uzufructul peretilor !! la un joint venture cu o societate straina, constituindu-se o societate care este actuallemente proprietara imobilului, ce continua sa functioneze ca hotel cu ..dever apreciabil.

Fiecare din proprietarii ramasi in viata + mostenitorii lor au depus notificari cf. lg 10 (ne introducand in termen actiune de anulare a contractului de societate si revendicarea in natura a bunului in calitatea lor de mostenitori ai proprietarilor expropriati)

Chestiunea care se pune acum este ca faptic toate aceste persoane (au ramas doar mostenitorii prop. terenului si mostenitorii actionarilor Societatii costructoare, care nu a fost nationalizata ci a fost pusa in situatia de a muri de moarte buna prin exproprierea obiectului muncii (imobilul) si rechizitionarea mijloacelor de productie, utilaje, materiale etc, au depus notificari fiecare unde s-a priceput(majoritatea la PMB. Admitand ca totusi acest voluminos dosar (6 persoane indreptatite) va ajunge sa fie comasat pentru toata lumea la AVAS sau la Min Finantelor pentru acordare de despagubiri apar cateva intrebari :

1. Ce cota parte din despagubire va incasa fiecare din proprietarii nominalizati in decretul de expropriere, avand in vedere ca 4 dintre mostenitorii actionarilor SA constructoare mostenesc si dovedesc ca ascendentii lor au detinut fiecare 24% din capitalul respectivei SA (ceilalti 3 actionari minoritari nu s-au manifestat cu notificari in termen), iar cei doi mostenitori ai proprietarului terenului ar avea dreptul conform declaratiei unuia dintre ei la 20% din valoarea (in aceasta noua situatie) despagubirii ce s-ar acorda pentru imobilul teren si constructie ?

2. Pot mostenitorii terenului sa revendice despagubiri separat pentru teren odata ce conform conventiei amintite autorii lor convenisera sa obtina de la constructor 20% din apartamentele construite + cotele indivize si si cota parte de teren aferenta acestor apartamente in schimbul punerii intregului teren la dispozitia constructorului ?

3. Societatea nefiind din categoria celor nationalizate (ea a continuat sa functioneze pana in 1954 cand s-a lichidat) iar imobilul expropriat abuziv prin Decret nepublicat, cum se va evalua valoarea de despagubire a persoanelor indreptatite mai sus evocate ?
Aceasta, stiind ca la data ultimei AGA a SAR din 1950 (dupa expropriere) s-a hotarat trecerea in activ a sumei de 750 000 lei corespunzator valorii investite in constructia expropriata avandu-se in vedere ca in cf. cu Constitutiei aceasta suma trebuia rambursata constructorului cu titlu de despagubiri (fara a se face vorbire in PV AGA despre valoarea intrinseca a terenului construit dar care implicit , prin conventia amintita, a fost evaluat de proprietari si Societatea constructoare la 20 % din constructie)

Se aplica oare metoda prescrisa pentru SA nationalizate ale caror active la data nationalizarii se multiplica cu 1303,3 pana la 14 febr.2001 iar apoi la suma obtinuta se adauga inflatia cumulata pentru anii urmatori pana la data emiterii deciziei de despagubire ?

Sau mai logic, despagubirea pentru imobil trebuie sa fie evaluata cf. principiului despagubire la valoarea de piata enuntat de legea 10/2001 ?

Nota bene: de considerat ca o parte din persoanele revendicatoare mostenesc terenul pe care s-a construit sau cf.conventiei, mostenesc apartamente in prop de 20% din constructie (val constructiei) In timp ce celelalte persoane sunt mostenitoare ale actionarilor societatii constructoare din fonduri propriii !!!
Pentru edificare arat ca luand in calcul valoarea de 735 000 lei (1949) x 1303,3 + (inflatia cumulata aplicata produsului din 2001 pana in 2008, am obtinut un rezultat care se invarte in jurul a cca 70 000 € (pretul unei garsoniere in Balta Alba) . Iar acesta pentru o cladire de standing cu 7 etaje a cca 6 apartamente pe etaj si toate utilitatile, astazi hotel care din 1994 produce la nivelul unui grad mediu de ocupare de cca 70% anual, practicand preturi variind intre 250 si 500 €/noapte (nu vorbesc de Hotel Lido aici ci de un caz complet necunoscut de mass media)

Fata de cele expuse as dori sa cunosc parerile celor ce vor avea bunavointa sa - si incarce mintea cu tot felul de spete imbarligate.

Va multumesc pentru atentie

Alte discuții în legătură

Banii mei, terenul lui. cum construim? Ssarmiss Ssarmiss Plecaciune. Situatia sta in halul urmator: suntem doi buni prieteni care au hotarat sa construiasca un imobil mai maricel decat o casa, spre a fi inchiriat. Am ... (vezi toată discuția)
Expropriere pentru cauza publica - intrebari Shiva Shiva Cine este in drept legal sa ceara de la administratia locala eliberarea autorizatia de demolare/desfintare a unei constructii? Care e legea/OUG care ... (vezi toată discuția)
Legea nr.10/01si l.247/05-dovada dreptului de proprietate... Tiberiu Lazar Tiberiu Lazar art.24.-(1)-Actul de expropriere din 1977 nominalizeaza mostenitorii lui A; cartea funciara pe numele altui proprietar dateaza din 1963 si aceasta este ... (vezi toată discuția)