Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Buna seara,
Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune.
Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar mama a ramas cu restul.
As vrea sa stiu daca pot schimba partea aceasta de proprietate cu alt imobil ( de exemplu o garsoniera cf. 2 , 3 ). Trebuie sa am acordul fratelui si mamei?
O pot obliga pe mama sa vanda , in conditiile in care suma obtinuta ar fi impartita conform raportului mostenit de 1/8. Adica sa pot lua a opta parte in banii reultati in urma vanzarii. Sau exista posibilitatea ca mama ( si /sau fratele) sa imi preia partea de proprietate conform unei sume ( stabilite de catre cine? ) Sau , din contra, atat timp cat mama traieste , nu pot face ...mare lucru.
Va rog f. mult sa ma ajutati pt. ca am destule nelamuriri cu privire la aceasta situatie.
Sper ca nu am deranjat.
Multumec anticipat.
1/8?
Daca proprietatea era a a tatalui impreuna cu mama, atunci mama trebuia sa mosteneasca un sfert din jumatatea sotului + jumatatea ei = 5/8 si voi cei doi frati sa aveti impreuna restul de 3/8.
In fine... (probabil s-au stabilit alte cote de contributie a sotilor la dobandirea bunului comun si nu 50-50%)
Puteti vinde cota parte (cota parte pote fi vanduta fara acordul celorlalti, dar nu se prea inghesuie cumparatori) sau puteti promova o actiune de iesire din indiviziune in urma careia sa fie atribuita proprietatea unuia dintre mostenitori cu obligarea lui la plata sultei catrei ceilalti.