avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor ...

Vanzare imobil cu cota indiviza
Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe teren 1300 mp, si 7/8 din teren. Restul cotei indivize de 5/16 casa si 1/8 teren apartine coindivizarului X, conform certificat mostenitor. El a decedat. Eu vreau sa stiu daca vand imobilul, e necesar sa semneze mostenitorul lui X cand fac vanzare? Coindivizarul nu imi vinde mie in nici un caz cotele lui.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2021
Filia, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:17, 12 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteți să vindeți decât cotele pe care le dețineți. dacă doriți să ieșiți din indiviziune, trebuie să faceți partaj cu ceilalți coindivizari (inclusiv cu moștenitorii coindivizarului decedat). Partajul se poate face la notar (dacă există on înțelegere amiabilă) sau la instanță.
Si nu am inteles exact, deci noi nu putem vinde decat cotele Care le deinem? Deci se calculeaza cota parte din teren si casa si asta o pot deci vinde normal, fara nici o semnatura a mostenitorului coindivizarului.
Ca sa stiu va rog exact, ca mostenitorul asta ma ameninta va va veni la vanzare si nu va semna nimic. Ce sa semneze?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2021
Filia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, ați înțeles bine. Dacă nu puteți partaja voluntar, faceți partajul în instanță și cereți atribuirea bunului. Apoi, îl puteți vinde.
Multumesc mult pentru respuns. Partajul e facut deja prin actul mostenitor. Exista cum va spun pentru imobil doi mostenitori, fiecare cu cota parte a lui. Deci mi-ati raspuns ca eu si fratele putem vinde conform certificat mostenitor cotele indivize pe Care le am mostenit. Deci 7/8 din 1300 mp. Nu pricep deloc, care e problema? De ce nu pot face vanzarea pe 1137 mp cota parte a noastra? De ce imi trebuie semnatura coindivizarului la vanzare, adica a nepoatei noastre? Ea mosteneste 1/8 din 1300 mp. Pentru asta are certificatul ei de mostenitor, sa vanda cum vrea restul din teren.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2021
Filia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In certificatul de moștenitor, nu este făcut niciun partaj. Doar vi s-au stabilit niște cote-parti, ideale si abstracte.
Partaj înseamnă să aveți în proprietate concret și exact suprafața de... m.p.
Faptul ca dvs ați făcut calculul matematic și v-a dat ca 7/8 din 1.300 = 1.137 m.p, nu înseamnă nici ca ați făcut partajul, nici ca puteți vinde 1.137 m.p
În momentul de față, dvs nu puteți vinde întregul imobil, ci doar cota indiviza de 7/8.
Pentru asta este nevoie de acordul și semnătura tuturor.
Dvs nu puteți vinde decât cotele pe care le dețineți, conform certificatului de moștenitor, urmând ca cel care cumpără sa rămână în indiviziune în locul dvs, cu celalalt coproprietar.
În urma vânzării, suprafața totală de 1.300 m.p va aparține în indiviziune celui care cumpără de la dvs (în cota de 7/8) și celuilalt coproprietar (în cota de 1/8)
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2021
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui teren fara iesirea din indiviziune? sorina_h2004 sorina_h2004 Buna ziua, In cazul a doi mostenitori ,se poate face instrainarea unui teren prin vanzare doar cu aceeptul celuilat mostenitor ,fara a face iesirea din ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Testament gigelas gigelas Buna dimineata, Sora mea are testament ptr. 1250 mp. dintr-o suprafata totala de 2500 mp. Poate sa-si faca singura cadastrul,ptr.cei 1250 mp.,sau trebuie ... (vezi toată discuția)