avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Calitatea de membru activ (cu drept de vot in AGA) ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Calitatea de membru activ (cu drept de vot in AGA) intr-o ASOCIATIE

Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator intr-o asociatie non-profit. Altfel pusa intrebarea, un membru care doreste sa se implice intr-o asociatie, dar intra ulteriror infiintarii ei, trebuie sa fie inscris neparat la judecatorie prin act aditional la Actul Constitutiv/Statut?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:54, 11 Aprilie 2011
Da. Se modifica statutul.
Multumesc.Totusi, pentru o deplina elucidare voi incerca sa reformulez sub forma de problema. Un membru activ dintr-o asociatie care si-a platit cotizatia si a respectat indatoririle statutare, poate sa voteze la o sedinta AGA daca nu e inscris si in Statut prin Act Aditional depus la judecatorie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
mariusorban, utilizator
Vedeti ce scrie in statut la dobandirea/pierderea calitatii de membru. Din punctul meu de vedere, judecand dupa OG 26/2000 calitatea de membru nu poate fi dobandita decat prin mentiune la judecatorie. Sedinta are ca participanti membrii statutari, iar din acte nu reiese ca sunteti, despite ca ati platit cotizatia.
In statut nu e mentionat expres cum se dobandeste oficial calitatea de membru si ce obligatii sunt in urma acceptarii respectivului in asociatie.
Urmeaza o sedinta de AG in care se vor lua hotarari foarte importante, cu implicatii juridice, de aceea ar fi de preferat sa stim cine poate si cine nu poate sa voteze, strict conform legii.
Mai jos am pus un extras din statut. Daca ma puteti indruma la articolul sau paragraful din OG26/2000 care stipuleaza ceva despre dobandirea calitatii de membru intr-un ONG, ar fi de mare folos.

Art. 8. Categorii de membri

Asociaţia este formata din:

a) membri activi – sunt persoanele asociate, ce desfăşoară activităţi în cadrul Asociaţiei,

b) membri fondatori – sunt membrii activi, care au contribuit la înfiinţarea Asociaţiei,

c) membri simpatizanţi – sunt persoane care doresc sa se implice în activităţile Asociaţiei şi care pot deveni membri activi, conform prezentului Statut.

*membrii de onoare – sunt persoane fizice ce pot dobândi această calitate în urma acordării unui sprijin deosebit în realizarea activităţilor Asociaţiei, ca urmare a unei hotărâri a Adunării Generale a Asociaţilor.

Calitatea de membru activ se dobândeşte în urma recomandării a cel puţin 2 membri activi din interiorul Asociaţiei, cunoaşterea şi acceptarea Statutului şi structurii asociaţiei, plata taxelor şi validarea de către Consiliul Director, în urma analizei unui raport de activitate.

Devin membri simpatizanţi, persoanele care subscriu, prin decizia Consiliului Director.

Art. 9. Modul de pierdere a calităţii de asociat

Orice asociat sau membru activ se poate retrage oricând din asociaţie cu condiţia să notifice hotărârea sa Consiliului Director cu 30 de zile înainte. În cazul membrilor simpatizanţi, nu este necesară trecerea termenului de preaviz.

Adunarea generală poate hotărî excluderea din Asociaţie a unui membru, dacă se constată încălcarea de către acesta a prevederilor Statutului asociaţiei sau ne-îndeplinirea obligaţiilor asumate.

Daca statutul asociatiei nu are mentiuni privind inscrierea noilor membri la judecatorie, iar acestia doresc sa voteze, votul lor este legal si nu poate fi atacat in instanta. Membrii noi vin in asociatie prin hotararea Cons Dir si au drepturi depline, conform statutului, daca isi indeplinesc si obligatiile (cotizatie, etc)
Nu stiu sa existe o reglementare in acest sens(al obligativitatii inscrierii la judecatorie a noilor membri) in nici o lege de functionare a asociatiilor si fundatiilor.

Alte discuții în legătură

Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)
Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Modificare statut ong ligiasofroniei ligiasofroniei Buna ziua. Suntem un ONG infiintat in 2012.Dorim sa adaugam inca un numar de membrii pe langa cei 5 fondatori, deoarece 3 dintre ei intentioneaza sa ... (vezi toată discuția)