avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Calitatea de membru activ (cu drept de vot in AGA) ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Calitatea de membru activ (cu drept de vot in AGA) intr-o ASOCIATIE

Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator intr-o asociatie non-profit. Altfel pusa intrebarea, un membru care doreste sa se implice intr-o asociatie, dar intra ulteriror infiintarii ei, trebuie sa fie inscris neparat la judecatorie prin act aditional la Actul Constitutiv/Statut?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:54, 11 Aprilie 2011
De votat poate vota orice membru"
Art. 21.
(1) Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor.
(2) Competenta adunarii generale cuprinde:
a) stabilirea strategiei si a obiectivelor generale ale asociatiei;
b) aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli si a bilantului contabil;
c) alegerea si revocarea membrilor consiliului director;
d) alegerea si revocarea cenzorului sau, dupa caz, a membrilor comisiei de cenzori;
e) infiintarea de filiale;
f) modificarea actului constitutiv si a statutului;
g) dizolvarea si lichidarea asociatiei, precum si stabilirea destinatiei bunurilor ramase dupa lichidare;
h) orice alte atributii prevazute in lege sau in statut.
(3) Schimbarea sediului poate fi hotarata de catre consiliul director, daca aceasta atributie este prevazuta expres in statut.
(4) Adunarea generala se intruneste cel putin o data pe an si are drept de control permanent asupra organelor prevazute la art. 20 lit. b) si c).
(5) Regulile privind organizarea si functionarea adunarii generale se stabilesc prin statut."
Aveti aici OG 26/2000 [ link extern ]
am crezut ca este vorba de membru fondator. imi cer scuze daca v-am indus in eroare, a fost neintentionat.
nu pot considera ca raspunsurile date pana acum elucideaza problema. oare ne-ar putea ajuta cineva din domeniu?
se pare ca nu...
La judecatorie, odata cu inregistrarea asociatiei, se depune tabelul cu datele membrilor fondatori.
In cadrul asociatiei pot fi diferite categorii de membrii. In exemplul prezentat membrii activi si membrii fondatori ar putea fi reuniti ca membrii cotizanti. Acestia platesc cotizatia lunara sau anuala, pot participa la adunarile generale ale asociatiei cu drept de vot, pot fi alesi pe functiile de conducere si de reprezentare ale asociatiei. Membrii simpatizanti nu au dreptul de vot, nu pot alege si sa fie alesi. Cu alte cuvinte aici s-ar incadra acei voluntari care participa mai rar la activitatile organizate de asociatie, pe diferite proiecte.
In cadrul asociatiei pot intra ca membrii orice persoana care este simpatizant si face o cerere catre conducerea asociatiei. De obicei comitetul de conducere al asociatiei sau adunarea generala a asociatiei hotaraste daca respectiva persoana poate fi membru cu drepturi depline. Deci daca membrii considera ca un voluntara e bun pentru activitatile asociatiei il accepta. Sau daca o anumita persoana cu o buna imagine in comunitate ar putea ajuta asociatia sa patrunda mai usor in anumite medii locale, va fi atrasa in randul membrilor cu drepturi depline si chiar in functii de conducere si de reprezentare.
O diferenta importanta apare cand se discuta de coordonatorii sau managerii de proiect. Acestia pot fi numiti(nu alesi ca organele de conducere si reprezentare) din randul membrilor cu drept deplin, a simpatizantilor sau chiar alesi prin concurs de pe piata muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)
Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Modificare statut ong ligiasofroniei ligiasofroniei Buna ziua. Suntem un ONG infiintat in 2012.Dorim sa adaugam inca un numar de membrii pe langa cei 5 fondatori, deoarece 3 dintre ei intentioneaza sa ... (vezi toată discuția)