avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vinzare sau donatie !?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vinzare sau donatie !?

buna ziua tuturor !
ca mai tot romanul mai devreme sau mai tarziu te lovesti de acte,notar ,etc.
se poate sa primesc si eu un sfat sau chiar o indrumare?;
despre ce este vorba:
fratele a renuntat la succesiunea dupa tatal meu,succesiunea astfel s-a facut intre mine si mama mea;succesiunea a constat intr-o casa,terenul este al bunicului,care a murit,la succesiunea dupa acesta,terenul nu a fost declarat ca masa succesorala(parca astia erau termenii!);in momentul de fata copropietari cu acte sunt eu si mama,asupra imobilului,din anumite motive mama vrea sa preiau eu si partea ei de casa si sa devin unic propietar.
am vazut ca pe forum parerile sunt impartite intre donatie si act de vinzare cumparare.
ce este mai eficient?;ce nu poate fi atacat in instanta?;daca actul o poate include si pe sotia mea si care din acte?
Cel mai recent răspuns: sleo , utilizator 13:05, 19 Martie 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cea mai buna solutie (dar mai constisitoare) ar fi ca mama dvs sa faca contract v-c prin care sa vanda dvs si sotiei partea ei. donatiile pot fi atacate usor (s-ar sustine ca ar masca un contract de v-c si s-ar invoca simulatia).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avand in vedere ca fratele dumneavoastra are vocatie la mostenirea dupa mama dumneavoastra, acesta poate ataca liberalitatile (in cazul de fata actul de donatie) in limita rezervei legale de care ar beneficia in cazul deschiderii succesiunii. In atare conditii, daca fratele doreste sa culeaga partea sa de mostenire poate solicita anularea in parte a actului de donatie.
In schimb, in timpul vietii sale, mama dumneavoastra poate dispune cum crede de cuviinta de bunurile sale ... si ca atare, poate sa va vanda partea ei de bunuri, bunurile cumparate vor fi bunuri comune ale dumneavoastra si ale sotiei dumneavoastra (fiind dobandite in timpul casatoriei cu aceasta).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca faceti act de vanzare-cumparare are dreptul si sotia dvs. daca va face donatie, pote fi atacat de fratele dvs.aveti de ales.
va multumesc=D>!
asa cum m-am asteptat actul de vanzare cumparare va fi cel mai bun !
si daca tot am intrebat:"> ,sper sa nu abuzez:
dupa vinzare-cumparare ,devin unic propietar al imobilului;terenul pe care se afla casa este al bunicului care a decedat,dar la succesiunea dupa acesta,terenul nu a constituit masa succesorala;in anul 1952,printr-un act,legalizat la Raionul Grivita,bunicul da voie mamei si tatalui meu sa construiasca o casa pe acest teren,de atunci si pana acum familia mea si respectiv de 12 ani eu,platim catre stat taxele de impozit,dupa ce are loc actul de vinzare-cumparare intre mine si mama mea pot sa cer in instanta sau cu o alta procedura dobindirea terenului?;precizez ca mai exista in afara de mama un alt mostenitor in viata dupa bunicul,mai precis un alt frate,care nu are pretentii,dar si alti descendenti din partea altor 3 frati ai mamei despre care in parte nu mai stim nici macar unde se afla,cum sa procedez? :sorry:
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
sleo, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vinzare-cumparare problema ??? nelu_nedi nelu_nedi buna ziua.. sunt posesorul unui act de vinzare -cumparare incheiat intre mine si fratele meu, actul nu are nici o clauza si este scutit de or ce sarcina si ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi atacata? tama tama buna ziua! am primit o parte din terenul bunicului meu din partea mamei ca donatie. poate ataca donatia fratele mamei mele? in ce conditi? (vezi toată discuția)
Cesiune drepturi succesorale melisa1 melisa1 Buna ziua, va solicit ajutorul intr-o problema: as dori sa inchei un contract de cesiune a drepturilor succesorale ale tatalui meu ( bunica a decedat, insa ... (vezi toată discuția)