avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vinzare-cumparare problema ???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vinzare-cumparare problema ???

buna ziua..
sunt posesorul unui act de vinzare -cumparare incheiat intre mine si fratele meu, actul nu are nici o clauza si este scutit de or ce sarcina si evictiune ,a fost eliberat acum 17 ani de un notariat de stat,aici eu am construit o locuinta si o gospodarie anexa cu autorizatii de constructie eliberata de primarie. Acest act a fost facut de pe un act de donatie facut acum 35 ani de bunica care este decedata (50% in urma casatoriei si 50% de pe defunctul sot ea impreuna cu tata)
Mentionez ca si acesta nu are nici o clauza sau sarcina, ca tatal nostru traieste dar a suferit mai multe accidente cerebrale si nu mai poate lua nici o decizie singur.
Problema este ca mai avem o sora si as vrea sa stiu daca aceasta poate ataca in vreun fel acet act de vinzare-
cumparare acum sau in viitor dupa moartea parintiilor.
Daca ma poate ajuta cineva ii Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nelu_nedi , utilizator 15:16, 13 Februarie 2009
In primul rand, care este obiectul contractului de vanzare cumparare? Un teren care apartine de fapt tatalui dvs? V-a cedat dreptul de mostenire asupra acelui tare? Acest lucru nu este permis de lege si un astfel de contract este nul. Poate ne explicati in detaliu ce ati cumparat de la fratele dumneavoastra.
Sora nu poate ataca acel act, pintre dvs si fratele dvs, dar are drept la 1/3 din bururile ce vor fi lasdate mostenire de tatal dvs.
obiectul contractului de vinz -cumparare este vinzare teren +casa formata din doua camere
contractului de vinz -cumparare este intre mine si fratele meu
actul care afost folosit pentru perfectarea acestuia este un act de mostenire facut intre
fratele meu ,bunica si tata cu cotele exprimate mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
nelu_nedi, utilizator
Ce act de mostenire facut intre bunica tata si frate? Este certificatul de mosnenitor de pe urma bunicului? Ce cauta fratele acolo, daca tatal traieste? Cum a devenit fratele proprietar? In baza carui act?
Bunica a detinut 75% de pe urma sotului si ca urmare a casatoriei cu acesta , tata 25 % ca unic fiu al lor bunica la acea data fiind vaduva Acestia(bunica si tata) in 1974 au facut un act de donatie fratelui meu minor fiind la acea data asistat de mama noastra .Dupa 25 de ani fratele fiind major mia vindut mie terenul si casa dobindite prin donatie nefiind grevate de nici o sarcina printr-un act -vinz cumparare.
Asa. Acum v-ati facut inteles. Contractul de vanzare-cumparare dintre dvs si fratele dvs nu poate fi atacat de sora. Daca insa obiectul contractului de donatie facut de tatal dvs. incalca rezerva succesorala a sorei dvs, fratele va fi obligat sa dea sorei o suma egala cu suma cu care i-ar fi incalcata rezerva succesorala.

Ca sa explic ma clar. La impartirea mostenirii fiecare frate are dreptul la o cota x ( x/3 pentru fiecare frate), egala. In afara de aceasta cota, in masa bunurilor de impartit exista o cota y( cotitate disponibila). tatal putea dona doar ce avea in acea cota Y. Daca valoarea bunului donat depaseste acea cota Y, fratelele va trebui sa restituie sorei si dumneavoastra, cate 1/2 din ceea ce valoarea bunurilor donate depaseste valoarea cotei Y. Sper ca am reusit sa ma fac inteles.

In concluzie, nu poate ataca contractul de vanzare-cumparare.
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
ContSters42249, utilizator

Alte discuții în legătură

Art 841 c. civ deaur deaur va rog un raspuns : intr-un contract de donatie cu clauza de uzufruct apare urmatorul citat : \"Noi donatorii avem 6 copii si facem prezenta donatie cu ... (vezi toată discuția)
Masa succesoralã nelu_nedi nelu_nedi buna ziua! am fost beneficiarul unui act de donatie din partea bunici 75% (decedata)si tata 25% traieste ,acum 35 ani ,acest act a fost scutit de raport conf ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)