avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exista pret impus la vanzare-cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exista pret impus la vanzare-cumparare?

Buna ziua,
Ma intereseaza daca legea imi impune un pret minim pentru vanzarea unui apartament.
Daca exista o valoare minima, as dori sa-mi spuneti care este aceasta si cam cat se plateste la notar pentru o astfel de vanzare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: amigobest , utilizator 09:49, 21 Iunie 2008
Camera Notarilor, in fiecare an, pe baza unei expertize, stabileste preturile minime ce se pot declara pentru imobile - in fiecare localitate in parte. Preturile difera in functie de zona, nr. de camere, confort, anul constructiei, tipul constructiei. In general onorariul notarului este de 0,5-1% din aceasta valoare. Pe langa onorariu, mai trebuie ca vanzatorul sa achite catre stat un impozit pe instrainarea imobilelor in procent de 2 sau 2% din pretul incasat ( 2% daca imobilul instrainat a fost dobandit de mai mult de 3 ani, si 3 % daca a fost dobandit in ultimii 3 ani).
Ca sa aflati aceasta valoare pentru cazul dvs. concret, telefonati la orice notar din localitatea dvs. si intrebati care este valoarea minima din expertiza pentru apartamentul dvs, indicand nr. de camere, confortul, anul constructiei si foarte important - zona in care este situat.
Nimeni nu va impune un pret dar va taxeaza in functie de valoarea de circulatie a imobilului.
Si la donatie situatia este aceeasi ( deci, fara pret).
Părţile pot stabili de comun acord preţul vânzării, fără nici o limitare. Numai la autentificarea actului, notarul va calcula taxele aferente tranzacţiei astfel:
- dacă preţul declarat al imobilului este sub valoarea stabilită de Camera Notarilor Publici pentru acel imobil, în funcţie de zonă unde este situat, confort, nr. de camere, etaj, anul construcţiei, decomandat sau nu, suprafaţă se vor aplica taxele la valoarea expertizei din tabelul notarului, valabil pentru acel judeţ;
- dacă preţul declarat de părţi este mai mare decât cel stabilit conform tabelului de la notar, taxele se vor aplica la valoarea imobilului.
Preţul, nu uitaţi, trebuie să fie serios (art. 1303 Cod civil), adică la o valoarea apropiată de preţul pieţei, altfel riscaţi ca cei interesaţi să anuleze actul de vânzare.;)
este valabil si la cumparea unui teren? dak imi face o ruda contract vanzare cumparare pt un teren pt a nu putea interveni ceilalte rude se stabileste un pret minim pt acel teren pt a putea sa-si ia avocatul onorariul? e neaparat sa fac dovada in fata notarului k am platit pt acel teren atata timp cat persoana care il vinde semneaza , bineinteles platesc acel onorariu dak e nevoie...ms
ce spun colegii mei, seaplica si dvs., dar ce treaba aveti cu avocatul la vanzarea terenului, dvs. trebuie sa discutati cu un notar.
sunt multi notari care cer ca banii sa fie dati catre vanzator in fata lor. asta depinde de la notar la notar.

Alte discuții în legătură

Taxe notariale grig1953 grig1953 Vreau sa vand un apartament fiului meu cu pretul real de 20000 EURO. Bineinteles valoarea de piata a apartamentului este mult mai mare, dar pretul real cerut ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil laura_agapy laura_agapy As dori sa stiu cat ar costa actele de vanzare- cumparare la notariat daca mama mea imi vinde mie casa. Casa are 80 mp iar terenul 187 mp. Ma gandesc ca poate ... (vezi toată discuția)
Cat costa actele de vanzare cumparare? lucialuca lucialuca Buna seara! Cat m-ar costa actele de vanzare cumparare pentru un apartament pe care il cumpar cu 55.000 euro? Actele costa diferit in functie de zona in care e ... (vezi toată discuția)