avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... taxe notariale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

taxe notariale

Vreau sa vand un apartament fiului meu cu pretul real de 20000 EURO. Bineinteles valoarea de piata a apartamentului este mult mai mare, dar pretul real cerut este cel mentionat. Vreu sa stiu daca taxele notariale se stabilesc la valoarea de piata a apartamentului sau la valoarea de vanzare. Apartamentul il am de 30 de ani si nu cred ca vanzarea poate fi interpretata ca afacere imobiliara. Va multumesc pentru raspunsuri.
Dupa experientele mele notarii au un catalog de preturi pentru imobilele bazat pe zona si starea imobilului. Aceste preturi reprezinta pretul minimal, care trebuie luat in considerare la calculul taxelor. Daca partile contractante declar un pret mai mare, atunci va fi luat in considerare cel din urma.
[ link extern ]
Aveti linkul cu grilele notariale, Indiferent de pretul pe care il treceti in act daca acest pret este sub pretul de grila pentru imobilul respectiv , taxarea se va face la pretul din grila notariala!B-)
Dv. veti declara ca pret al vanzarii, pretul real al tranzactiei, numai taxele datorate notarului si catre stat difera in functie de nivelul pretului declarat in act fata de nivelul stabilit prin grila de preturi de catre U.N.N.P.R., nivelul valorilor fiind stabilit prin expertiza in functie de zona in care se afla imobilul, de vechimea acestuia, de confort, de etaj, de numarul camerelor, de modul de situare a camerelor - decomandat, semi-decomandat sau nedecomandat etc.
Astfel, daca pretul declarat in act este:
- mai mic decat cel din grila, taxele se datoreaza la valoarea imobilului stabilita prin grila;
- mai mare decat cel din grila, taxele se datoreaza la valoarea imobilului declarata in act.
Puteti merge la cativa notari sa vedeti care este onorariul notarului, acesta fiind singura variabila, el fiind diferit de la notar la notar. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb intre doua apartamente - variante BX BX Situatie: doi proprietari de apartamente aflati in alte orase vor sa faca efectiv schimb intre ei. Cum se poate realiza legal asta, in afara de vazarea si ... (vezi toată discuția)
Exista pret impus la vanzare-cumparare? ContSters54646 ContSters54646 Buna ziua, Ma intereseaza daca legea imi impune un pret minim pentru vanzarea unui apartament. Daca exista o valoare minima, as dori sa-mi spuneti care este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! taxa la notar pentru un imobil se stabileste la valoarea ... CAMGZN CAMGZN TAXA LA NOTAR....... Buna ziua! Taxa la notar pentru un imobil se stabileste la valoarea care este trecuta in certificatul fiscal? Multumesc! (vezi toată discuția)