avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces Verbal Intocmit Gresit
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces Verbal Intocmit Gresit

Din pacate am avut parte de un mic incident cu politia rutiera. Veneam de la o petrecere destul de tarziu si am fost oprit de catre un echipaj de politie. Am fost deranjat de la inceput de tonul sfidator al oamenilor legii si de faptul ca nu s-au prezentat. Faptul ca orasul in care locuiesc este in sarbatoare (zilele traditionale) i-a facut pe legiuitori sa caute in mod special conducatori auto turmentati. Rezulatul pentru procentajul de alcool in aerul expirat a fost 0,00, insa recunosc ca nu aveam permisul la mine si aveam pornite luminile de ceata (nu stiam ca nu e voie sa circuli cu lum ceata , iar amenda la lipsa doc credeam ca e tot 50 lei). Deoarece am gresit , am fost de acord sa suport consecintele , dar din nefericire un politist a inceput sa faca haz de "norocul" meu , fat ce m-a scos din minti. Am raspuns cu aceeasi moneda (mai ales stiind ca politistul este manjit din cap pana-n picioare, cu 4 ani in urma faceam controle comune in trafic , si lua mita din toate pozitiile) fapt pentru care s-a trecut la intocmirea procesului verbal. Aici intervine partea ciudata : i-am spus CNP-a verificat la sediu prin statie si s-au confirmat datele mele , i-am spus corect seria si nr CI si adresa , dar el le-a notat gresit in PV, precum si faptul ca a incadrat bine lipsa permisului de conducere :respOUG195/2002Republicata, art 101 al 1 pct 18, dar ptr luminile de ceata (probabil din dorinta de a-mi face cat mai mult rau) a trecut art 108 al 1 lit c pct8 si 101 al 2 . Din ce am gasit pe net 108 al 1 litc merge numai pana la pct5 si nu ma incadrez acolo, in schimb ma incadrez la 108 lit bpct8 (pv 108lit c pct8). La 108 lit b pct8 prevede 3 punte penaliz -in pv tot 3 , dar amenda este 4-5 puncte-amenda , adica 200-250 ron -eun in pv am 6 puncte -300 ron (300 se incadreaza ca amenda la lit c , dar eu sunt la B).Drept urmare sunt 3 variante :
1.Platesc amenda 48 ore ca sa nu pierd timp dar militianul e fericit.
2.Fac contestatie privitor incadrare gresita - pentru incadrarea corecta la Oug195-2002R - privind plata amenzii coform faptei (dif de amenda fiind 50 lei - adica 25 in 48 ore nu cred ca marita)
3. Fac contestatie pentru anularea procesului verbal - intocmit gresit -incadrare pe articole gresita serie ci gresita,adresa gresita .... posibila satisfactie ca nu am cedat in fata lui GARCEA .
Poate sa ma sfatuiasca cineva ce sa fac ???
Multumesc mult ptr. rabdare
Cel mai recent răspuns: trifu2000 , utilizator 17:48, 23 Octombrie 2008
Din vanitate se poate face contestatie, gresita mentiune a textelor din actul normatic incalcat poate duce la nulitatea p;rocesului verbal de contraventie.
Sa inteleg ca este mai bine sa achit cv amenzii, am gresit platesc , iar daca omul legii a gresit si contest dau dovada de vanitate? Nu ma deranjeaza suma - ma deranjeaza foarte mult atitudinea politistului care m-a luat peste picior ca nu cunosc faptul ca nu e permisa folosirea luminilor de ceata, iar el nu stie sa-si faca meseria. Daca se prezenta si se adresa normal nici nu mai citeam procesul verbal , plateam direct . Posibil sa nu vad eu lucrurile f. clar.
Este dreptul dvs. sa formulati contestatie daca considerati ca agentul constatator a depasit limitele legii si dvs. ati fost corect.
Atentie ! In termen de 15 zile de la data emiterii procesului-verbal si, in cazul in care redactati singur contestatie, aveti grija sa fiti scurt, la obiect, altfel, plictisiti judecatorul si va respinge contestatia.
Am gresit ca nu am avut permis conducere la mine si luminile de ceata aprise. Agentul constatator a gresit la randul lui prin fapul ca nu a respectat conduita(nu s-a prezentat , ton superior si zeflemitor), nu a incadrat corect fapta de a circula cu luminile ceata aprinse , a gresit datele personale din procesul verbal. Moral ce e corect, inteleg greseala omului legii si inchid ochii (el nu a inteles greseala mea) - platesc ameda, contest amenda sau platesc amenda si fac un memeoriu domnului agent ?
Art. 180. - (1) În cazul în care constatã încãlcãri ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1A, care va

cuprinde în mod obligatoriu: data, ora si locul unde este încheiat; gradul profesional, numele si prenumele agentului constatator, unitatea din care acesta face parte; numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta contravenientului, numãrul si seria actului de identitate ori, în cazul cetãtenilor strãini, al persoanelor fãrã cetãtenie sau al cetãtenilor români cu domiciliul în strãinãtate, seria si numãrul pa.aportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberãrii acestuia si statul emitent; descrierea faptei contraventionale, cu indicarea datei, orei si locului în care a fost sãvârsitã, precum si arãtarea tuturor împrejurãrilor ce pot servi la aprecierea gravitãtii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabile.te si se sanctioneazã contraventia; numãrul punctelor-amendã aplicate si valoarea acestora, posibilitatea achitãrii de cãtre persoana fizicã, în termen de cel mult douã zile lucrãtoare, a jumãtate din minimul amenzii prevãzute de actul normativ, sanctiunea contraventionalã complementarã aplicatã si/sau mãsura tehnico-administrativã dispusã; indicarea societãtii de asigurãri, în situatia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale; termenul de exercitare a cãii de atac, semnãtura agentului constatator si unitatea de politie la care se depune plângerea.

Parerea mea ar fi sa faceti plangere la Judecatorie ... neincadrarea corecta a faptei, corespunzator articolului din lege atrage nulitatea PV.

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal incarat necoresponzator viaiacob viaiacob Buna ziua, Recent am primit un proces verbal de contraventie in care am fost sanctionat cu 6 puncte de amenda si 4 de penalizare, pentru utilizarea ... (vezi toată discuția)
Puncte penalizare proiectoare ceata mariustz mariustz Bun gasit, Aseara am primit o amenda pentru ca mergeam cu proiectoarele de ceata pornite, am primit 6 puncte, adica 750 lei. Pe internet am citit ca ... (vezi toată discuția)
Pv de contraventie pentru folosirea luminilor de ceata, fata, ziua Kun Tibor Kun Tibor Buna ziua! Am primit o amenda de 360 lei (180 lei in 48 ore) in ziua de 28.03.2010, in localitatea Marghita, jud Bihor pentru folosirea luminilor de ceata fata ... (vezi toată discuția)