avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Puncte penalizare proiectoare ceata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Puncte penalizare proiectoare ceata

Bun gasit,

Aseara am primit o amenda pentru ca mergeam cu proiectoarele de ceata pornite, am primit 6 puncte, adica 750 lei.

Pe internet am citit ca pentru acest lucru se da 2 puncte, nicidecum 6, iar agentul stiu ca are ceva cu mine.

Intrebarea mea este, cate puncte sunt pentru ca am circulat cu proiectoarele de ceata pornite?
Ce articol din OUG 195 este inscris in procesul verbal?

Aveti dreptul sa contestati pv in termen de 15 zile de la comunicare.

Sanctiunea prevazuta pentru fapta savarsita este cuprinsa intre 4 si 5 puncte amenda si nu de 2 pct., adica intre 500 si 625 lei. Puteti achita jumatate din minim in 2 zile lucratoare adica 250 lei dar cum in pv este inscris un articol gresit nu aveti alta posibilitate decat sa platiti si apoi sa contestati. ori contestati pv in termen de 2 zile de la comunicare si se suspenda aplicarea sanctiunii adica sa depuneti contestatia maximum marti 28 iunie.

Art. 108. – (1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
b) 3 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
8. folosirea luminilor de ceata in alte conditii decat pe timp de ceata;

Art. 100. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
(2) Amenda contraventionala prevazuta la alin. (1) se aplica si conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).

Art. 98. – (1) Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
(4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
Art 108 este.
Mi-a dat 4 puncte penalizare, si 6 puncte amenda. Din cate vad din ce ati postat dvs. trebuia maxim 3 penalizare si 5 amenda.
Plus, am dovada pe dashcam ca am mers cu ele pornite maxim 10m.
Mentionez ca agentul cand mi-a dat amenda, a observat ca am camera pe bord si a pornit sirena sa ma duc la ei la masina, unde m-au amenintat ca raman fara permis, ca cine-s eu sa depasesc masina politiei.
A incadrat gresit fapta, contestati pv si solicitati transformarea amenzii in avertisment avand in vedere pericolul redus al faptei.
Era noapte sau zi?
Daca era zi chiar nu isi avea rost aplicarea amenzii, lumina proiectoarelor nu prezenta niciun pericol, in plus ati fost oprit "din spate", inseamna ca au facut constatarea faptei folosindu-se de oglinda.
In general instantele resping plangerile pe motiv de "observare directa a faptei de catre agentul constatator".

Prin incadrarea gresita a faptei va este creat un prejudiciu, daca ati fi primit a amenda mai redusa nu era cazul sa mai contestati pv.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2016
cyan, moderator
Am fost oprit din fata si era noapte.
Chestia e ca a gresit in pv, a pus articolul 101 in loc de 100, din OUG 195/2002, care prevede amenzi de clasa 3, nu 2, iar la art. 108 a dat un punct cadou de penalizare.
Strada era oricum goala si doar ce pornisem masina sa plec, le observam si le opream, mi se pare prea dura amenda.
Am facut un model de contestatie :

In procesul-verbal de contraventie de mai sus care mi-a fost comunicat in data de 26.06.2016, consider ca dl.agent x m-a sanctionat abuziv, din următoarele considerente:
1. Articolul prevazut in procesul verbal, respectiv Art.108, este mentionat faptul ca sanctunea pentru folosirea luminilor de ceata in alte conditii decat pe timp de ceata este de 3 puncte penalizare, iar agentul m-a sanctionat cu 4 puncte de penalizare.
2. In procesul verbal, este prevazut un articol care nu are legatura cu motivul pentru care am fost sanctionat, respectiv Art.101, care nu prevede sanctiune pentru folosirea luminilor de ceata in alte conditii decat pe timp de ceata, iar in acest articol este prevazuta sanctionarea cu amenda în clasa a III-a de sancţiuni, fapt pentru care am fost penalizat cu 6 puncte amenda, iar pentru motivul pentru care am fost amendat, articolul correct este Art.100 din OUG 195/2002, care prevede doar 5 puncte amenda.
3. In momentul in care am fost oprit, dupa cum am spus si agentilor, nu eram constient de faptul ca proiectoarele sunt pornite, cu o seara in urma am mers pe ploaie, iar in data in care am fost oprit de catre echipaj, doar ce plecasem de acasa, nestiind ca sunt aprinse.
Pentru motivele expuse mai sus solicit transformarea sanctiunii in avertisment
Mai sus ati relatat ca politistul v-a reprosat ca ati depasit masina politiei, cum ati depasit-o daca v-a oprit venind din fata?

La pct. 3 trebuie sa mai lucrati. Daca nu erati constient ca aveati proiectoarele aprinse se poate presupune ca nu prea cunoasteti indicatoarele de la bordul masinii.
Nu prea "tine", justificati ca drumul prezenta denivelari sau altceva mai credibil, trecuse un extraterestru drumul mai devreme si ati aprins proiectoarele sa il urmariti, ca traficul era redus sau inexistent la ora respectiva, etc..

Alte discuții în legătură

Pv de contraventie pentru folosirea luminilor de ceata, fata, ziua Kun Tibor Kun Tibor Buna ziua! Am primit o amenda de 360 lei (180 lei in 48 ore) in ziua de 28.03.2010, in localitatea Marghita, jud Bihor pentru folosirea luminilor de ceata fata ... (vezi toată discuția)
Folosirea proiectoarelor de ceata Paul1410 Paul1410 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o situatie. Am fost oprit aseara in loc Suceava de un echipaj de politie cu girofarurile aprinse din cauza ca circulam cu ... (vezi toată discuția)
Amenda proiectoare izutza izutza Am si eu o nelamurire. Am fost oprita de politie ca aveam proiectoarele aprinse. nu cele de ceata. am primit 240 ron si 3 puncte . Am refuzat sa semnez ... (vezi toată discuția)