avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Curator
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Curator

Cine are dreptul de a incredinta 2 femei (cu certificat tip handicap mintal,parintii decedati, boli sechelare etc.) unui curator?
Curatorul poate sa fie si pers. fizica sau o institutie?
Curatorul are dreptul la mostenire?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:59, 30 Martie 2011
aveti nevoie de tutore , nu de curator
"(lat. tutela "protectie"). Reglementata in C. fam., institutie de ocrotire a minorului, care este lipsit de ingrijire parinteasca (parinti morti, necunoscuti etc.), precum si a alienatului si debilului mintal, dar mai ales a persoanei care, din cauza varstei, nu se poate apara singura. Aceste persoane, fiind lipsite de capacitatea de exercitiu sau avand capacitatea de exercitiu restransa, vor fi reprezentate in instanta prin tutorele desemnat de autoritatea tutelara. Tutorele exercita drepturile si indeplineste obligatiile ce ii revin, in baza tutelei, in scopul ocrotirii intereselor acestor persoane ( le administreaza averea, se ocupa de cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala, reprezentarea in justitie etc.). Legea opreste sa se incheie acte juridice intre tutore, sotul, o ruda a lui, pe de o parte, si minorul (pupil), pe de alta parte. Nu poate face, in numele minorului, donatii, gajarea bunurilor minorului

"(lat. curator "ingrijitor")Institutie reglementata de C. fam., si care are ca scop ocrotirea juridica a unor persoane fizice aflate in situarii speciale, prevazute de lege. Ea este organizata de autoritatea tutelara. Curatela se instituie pentru ocrotirea unei persoane capabile, dar care, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, nu poate personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apereinteresele in conditii multumitoare. Ea se instituie la cerere sau din oficiu, dar cu consimtamantul celui reprezentat. Curatela nu aduce atingere capacitatii celui reprezentat si este supusa acelorasi reguli care guverneaza mandatul. Curatela, fiind institutie de ocrotire juridica a intereselor unei persoane, se poate institui pentru ocrotirea intereselor unei persoane in varsta, capabile, minorului, cu capacitatede exercitiu restransa, a celor lipsiti de capacitate de exercitiu, precum si in alte cazuri cand persoanele se afla in nevoie (ex. curatela surdomutului, a persoanei ce urmeaza sa fie pusa sub interdictie etc). Curator, persoana care are ca sarcina legala sa ingrijeasca de interesele altei persoane puse sub curatela. El este in drept sa ceara inlocuirea sa, dupa trei ani de la numire."

Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutore Vlad2013 Vlad2013 Care sunt conditiile ca o persoana sanatoasa si bine primita sa fie tutore unei persoane adulte,cu probleme de sanatate sau de varsta? In ce consta acest ... (vezi toată discuția)
Cerere de interdictie judecatoreasca OlteanuCoca OlteanuCoca Familia doreste sa obtina o interdictie judecatoreasca pentru un membru al familiei care sufera de schizofrenie paranoida si care a dat in judecata citeva ... (vezi toată discuția)
Obtinerea interdictiei ! corinuta corinuta Sunt jurista debut. si am o clienta care are o problema. Fiica ei in varsta de 26 de ani a fost diagnosticata cu oligofrenie gr. I a fost manipulata de doi ... (vezi toată discuția)