avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cerere de interdictie judecatoreasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cerere de interdictie judecatoreasca

Familia doreste sa obtina o interdictie judecatoreasca pentru un membru al familiei care sufera de schizofrenie paranoida si care a dat in judecata citeva persoane pentru motive aberante si ameninta medicii care il trateaza si pe membrii familiei cu darea in judecata.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:37, 2 Septembrie 2011
Interdictie pentru ce, sa nu mai dea in judecata?
Poate va este de folos
[ link extern ]
Puteti intreprinde demersurile legale in sensul celor aratate si explicitate mai jos mai jos .
In acest sens adresati-va serviciului specializat din cadrul Primariei la care sunteti arondat.




Notiunea de curatela


Curatela reprezinta institutia de drept civil prin care se realizeaza ocrotirea unor persoane fizice care , aflandu-se in anumite situatii speciale prevazute de lege , nu pot sa-si exercite drepturile si sa-si apere interesele Este reglementata de art. 152-157 C. fam.


Clasificarea curatelei


1. In functie de intinderea puterilor acordate curatorului:

a. curatela speciala , in cadrul careia curatorul este imputernicit sa incheie un singur act (ex.: curatela pentru vanzarea unui imobil)

b. curatela generala , in cadrul careia curatorul este imputernicit sa se ocupe de persoana si patrimoniul unei persoane , incheind acte de conservare si de administrare (ex.: curatela alienatului mintal pana la pronuntarea hotararii judecatoresti de punere sub interdictie).

I2. In functie de durata:


b. curatela permanenta , instituita pe o durata nelimitata

In functie capacitatea persoanelor aflate sub curatela:

a. curatela persoanelor capabile (propriu- zisa) , destinata ocrotirii persoanelor cu capacitate deplina de exercitiu aflate in situatii speciale

b. curatela persoanelor incapabile (speciala) , destinata ocrotirii persoanelor lipsite de capacitate de exercitiu sau cu capacitate restransa de exercitiu.




Cazuri (prevazute de art. 152 C. fam.):

Curatela persoanelor in varsta , bolnave fizic sau infirme , care desi capabile , nu pot , datorita situatiei speciale in care se afla , sa-si administreze personal bunurile si sa-si apere multumitor interesele. Din motive temeinice , aceste persoane nu pot sa-si numeasca un reprezentant sau un madatar genera l, conform art. 152 lit.a C. fam.


Curatela persoanelor incapabile


Acest tip de curatela urmeaza regulile de la tutela si se instituie pentru ocrotirea unor persoane lipsite de capacitate de exercitiu sau cu capacitate restransa de exercitiu , curatorul tinand provizoriu locul parintilor sau al tutorelui.

Cazuri:

1. curatela instituita pentru minorul lipsit de ocrotire parinteasca, pana la numirea tutorelui;

2. curatela instituita pentru debilul si alienatul mintal, in cursul procesului de punere sub interdictie judecatoreasca, pana la numirea tutorelui;

3. curatela instituita pentru minor sau interzis judecatoresc, in cazul in care parintii sau tutorele nu-si pot indeplini temporar atributiile;

4. curatela instituita in caz de interese contrare intre parintii sau tutore si minor sau interzis judecatoresc (ex.: in materie succesorala, cand la mostenire vin in concurs sotul supravietuitor si copilul minor al defunctului).


Instituirea curatelei


Curatela se poate institui, conform art. 154 alin. 1 C. fam., la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, a tutorelui sau a celor aratati in art. 115 C. fam., sau, din oficiu, de autoritatea tutelara.

Cu exceptia curatorului unei succesiuni numit de notar, numirea curatorului se face de autoritatea tutelara din raza teritoriala a domiciliului minorului, respectiv a interzisului judecatoresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curator andryzs andryzs Cine are dreptul de a incredinta 2 femei (cu certificat tip handicap mintal,parintii decedati, boli sechelare etc.) unui curator? Curatorul poate sa fie ... (vezi toată discuția)
Tutore Vlad2013 Vlad2013 Care sunt conditiile ca o persoana sanatoasa si bine primita sa fie tutore unei persoane adulte,cu probleme de sanatate sau de varsta? In ce consta acest ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)