avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii pentru inscriere ca somer neindemnizat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii pentru inscriere ca somer neindemnizat

Va solicit un raspuns la urmatoarea situatie : Am terminat somajul ( cu plata) in ianuarie. Ma pot inscrie ca somer neindemnizat ? Exista o limita pentru intocmirea dosarului de somer neindemnizat ? Daca reusesc o asemenea inscriere pot beneficia de inscrierea la un curs organizat de reconversie gratuit ?Va rog cu toata seriozitatea sa-mi dati un raspuns
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:45, 2 Aprilie 2011
1. Legea 76/2002, privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, spune:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.

IV1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la pct. IV şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã.
...
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
...
Art. 66.
(1) Persoanele prevãzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f), precum şi persoanele care desfãşoarã activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã beneficiazã, în mod gratuit, de servicii de formare profesionalã.

2. Asadar va puteti inscrie la Agentia de Somaj ca persoana in cautarea unui loc de munca si veti beneficia de un eventual loc de munca si de servicii de formare profesionala.
3. Ar fi bine sa cititi art.63-70 din Legea 76/2002, unde veti gasi mai multe informatii folositoare.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima absolventi Andra192 Andra192 Buna ziua! Sunt absolventa de studii superioare promotia 2013,pana pe 30.03.2014 sunt in somaj.Daca dupa aceasta data ma intregistrez in evidenta AJOFM ca ... (vezi toată discuția)
plata cursuri gratuite anofm diana45 diana45 Buna ziua, Daca incepi un curs care este gratuit pt persoanele aflate in cautarea de loc de munca, dar dupa o perioada te angajezi ( cat timp inca faci ... (vezi toată discuția)
Mai sunt considerat somer daca nu mai iau indemnizatia de somaj? pot sa beneficiez de legea nr. 76/2002 la angajare? monq monq vreau sa-mi infiintez o intreprindere individuala pe numele meu sau al sotului, si in prezent sunt somer, dar de fapt mi s-a terminat si indemnizatia de somaj, ... (vezi toată discuția)