avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Poate seful ierarhic in compartimentul contabil sa ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Poate seful ierarhic in compartimentul contabil sa semneze pe un document contabil si la intocmit si la verificat?

Avem urmatoarea speta:
Un sef dintr-un compartiment contabil al unei institutii isi aroga dreptul de a incalca fisa postului subordonatilor.
Cu alte cuvinte daca vrea sa faca o anumita operatiune contabila pe langa lege sau la marginea ei intocmeste inregistrarea contabila care in mod normal revine in competentele (si trecuta in fisa postului) unei persoane din compatimentul din subordine si care are in fisa postului raspunderea pentru astfel de operatiuni.
In felul acesta intocmeste nota contabila sau ordinul de plata si semneaza si la intocmit si la verificat desi in mod normal intocmirea apartine unei alte persoane.
Deci, daca vrea sa faca o anumita plata fara ordonantare sau iesita din termen ori care necesita aprobari pe care nu le poate obtine usor pentru plata respectiva datorita regulilor interne care ar presupune avizarea de catre mai multe compartimente intocmeste in numele unui subordonat (care in mod normal trebuia sa intocmeasca documentul) acel document si il semneaza si la avizare. Semneaza si la intocmit si la avizat. El centreaza el da cu capul cand normal ar fi fost documentul sa fie intocmit de catre alta persoana si doar contrasemnat de catre seful respectiv.
Este corect?
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 08:46, 1 Decembrie 2015
giv a scris:

Semneaza si la intocmit si la avizat. El centreaza el da cu capul cand normal ar fi fost documentul sa fie intocmit de catre alta persoana si doar contrasemnat de catre seful respectiv.
Este corect?


daca e sef... normal ca poate face si ce face un subordonat (ca asa vrea el, sefu').

daca uzual, prin relatia ierarhica, avizeaza (contrasemneaza, verifica) ceea ce intocmeste (semneaza) altu' (un subordonat), nu vad care e problema daca el insusi (seful) semneaza (intocmeste) si contrasemneaza (verifica) un document. ("centreaza si da cu capu'")





Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2011
ContSters233047, utilizator
Iar daca semneaza si contrasemneaza, isi asuma raspunderea, nu?
Din punct de vedere tehnic este corect?
Documentele nu pot avea un circuit al lor?
Din punct de vere contabil, daca este superiorul celui care are in fisa postului aceste atributiuni, poate sa efectueze si sa inregistreze operatiunile respective. Insa trebuie sa si semneze ceea ce face. Nu sa lase sa se inteleaga ca cel care are inscris in fisa de post, a efectuat inregistrarile respective.

Sa va spun cum am procedat eu. Adica ce modificari am cerut sa fie efectuate in softul programului de contabilitate.
Am cerut ca fiecare calculator(statia pe care se lucreaza) sa aiba un nume, iar in programul de contabilitate intram fiecare cu numele de utilizator si o parola. In momentul in care eu intru peste inregistrarea contabila efectuata de una din colegele mele, pentru a o corecta sau modifica apare intr-un camp "MOD/USER/STATIE/DATA". Astfel se stie clar ca eu sunt cea care am accesat operatiunea respectiva si colega nu mai are nicio raspundere.
Se poate inchide. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa post casier valuta t.simona t.simona Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un model pt Fisa postului casier valuta. Multumesc Simona (vezi toată discuția)
Fisa post CarlaStefana CarlaStefana As dori sa stiu, daca ma poate ajuta cineva, cine semneaza intr-o primarie de comuna fisa postului la Intocmit de....... si cine o semneaza la ... (vezi toată discuția)
Cine semneaza state de plata si declaratii v_florina v_florina Buna ziua, sper ca intrebarea mea sa fie postata in locul potrivit. In cazul in care firma a angajat un contabil sef ( contract de munca norma intreaga, pe ... (vezi toată discuția)