avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cine poate efectua o expertiza judiciara prin care se ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cine poate efectua o expertiza judiciara prin care se stabileste care este valoarea de consolidare a unei fundatii la imobil?

Intr-un proces s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare pentru a se stabili care este valoarea de consolidare a unei fundatii la imobil.
Poate un expert aflat pe lista, in domeniul constructiilor, dar care nu are specializare MLPAT sa efectueze o asemenea evaluare?
Daca nu, din ce motiv si unde pot gasi explicatia legislativa?
Din cate cunosc eu trebuie sa fie un expert constructor , specialist in fundatii , aflat pe lista expertilor agreati de M.J.
Fiind pe lista expertilor judiciari ca expert constructor, inseamna ca este specialist in constructii.MLPAT nu este o specializare ci este un minister al lucrarilor publice si amenajare teritoriu.si care a devenit o directie a Ministerului dezvoltarii regionale si a turismului.Din moment ce vi l-a dispus instanta- acesta trebuie sa fie expert evaluator specializat in constructii(Vedeti, pe site just.ro, in lista expertilor judiciari, care este specialitatea respectivului expert nominalizat si daca nu corespunde cu ceeace ati solicitat, puteti sa-l recuzati.
Expertii tehnici judiciari nu au competenta a efectua o evaluare a consolidarii unei fundatii.
Este necesar ca un expert tehnic atestat MLPAT ca faca o asemenea evaluare, in functie, dupa cata am inteles, de unele proiecte, verificari.
Pe lista MJ nu exista, se pare, asemnea experti.
Ma interesa care ar fi competentele acestora sau legislatia care le reglementeaza activitatea.

Pentru dl. liamic 93, MLPAT nu reprezinta numai un nume de minister.
Expert tehnic MLPAT= Expertii tehnici sunt persoane calificate atestate MLPAT pentru realizarea de expertize tehnice asupra constructiilor.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
TDorina, utilizator
Un expert tehnic judiciar este un expert (deci cu calificarea respectiva) care , pe baza unei testari, potrivit O. 2/2000, devine EXPERT JUDICIAR la care se apeleaza pentru lamurirea problemelor din cadrul actiunilor aflate pe rolul instantelor.Nimeni nu-i impiedica pe acestia, separat, sa faca si expertize extrajudiciare, deci nedispuse de instanta.Esentialul este sa fie specializat pt.genul de expertiza pt.care este solicitat.
Expertii tehnici judiciari sunt numiti , prin tragere la sorti(?) ,in sistem Ecris, de catre instanta, in cazul d-voastra-experti judiciar specialitate constructii., sunt pe deplin calificati sa faca astfel de expertize, care sunt de altfel recunoscute de catre instante.
MLPAT are contract de colaborare si da atestate pt.experti , si u diferite alte institutii-INCERC, AICIPS, dar nu toti sunt inscrisi in tabloul expertilor judiciari.
Cred ca teoretic aveti dreptate , dar in fapt exista putini specialisti de valoare in fundatii si cred ca dintre acestia trebuie facuta alegerea.
Este doar o parere...

Alte discuții în legătură

Expert mlpat bucuresti Victor76 Victor76 Buna ziua Dilema mare la inceput de an...Instanta din Constanta recurge la lista expertilor tehnici in constructii din Bucuresti pentru efectuarea unei ... (vezi toată discuția)
Evaluare costuri subzidire carmen_rusu carmen_rusu Printr-o expertiza, expetul tehnic judiciar a cosntatat ca imobilul are o fundatie atipica, intre 25-30 cm. Totodata a constatat existenta si altor vicii. ... (vezi toată discuția)
Consultant juridic romil romil Care sunt condiile pentru obtinerea calitatii de consultant juridic in specialitatea energetica / electrotehnica si unde se da examenul. Am studii si ... (vezi toată discuția)