avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de raspundere materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de raspundere materiala

Buna ziua,
Ajutati-ma va rog cu temeiul legal in baza caruia se pot intocmi contractele de raspundere materiala, in conditiile in care angajatii au in raspundere sume mari de bani....Aceste tip de contract poate fi incheiat si pentru angajati care nu pot fi incadrati pe postul de gestionar?Si daca da, in ce conditii?

Mai este valabila conditia de varsta de minim 21 ani pentru functia de gestionar?

Astept cu nerabdare raspunsurile D-voastra,

Multumesc
ART. 3 din Legea nr. 22 din 18 noiembrie 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătura cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste prevede ca: Poate fi gestionar cel care a împlinit vârsta de 21 ani, a absolvit şcoala generala sau o şcoală echivalenta şi are cunoştinţele necesare pentru a îndeplini aceasta funcţie.
Gestionarul are obligaţia de a constitui o garanţie în numerar.Constituirea garanţiei se face prin contract încheiat în scris. Garanţiile reciproce între gestionari nu sunt admise. Aceeaşi persoană nu poate constitui garanţii pentru mai multi gestionari. Cel care constituie garanţia va declara, în scris, dacă a mai constituit alte garanţii. Garanţiile suplimentare se constituie înainte de încredinţarea gestiunii.(art. 11)
Angajatul care primeşte, păstrează şi eliberează bunuri fără a avea calitatea de gestionar în înţelesul articolului 1 răspunde integral, aplicindu-i-se în mod corespunzător prevederile prezentului capitol.(art. 31)


Va multumesc tare mult pentru promptitudine! Conform ART. 31
Angajatul care primeste, pastreaza si elibereaza bunuri fara a avea calitatea de gestionar in intelesul articolului 1 raspunde integral, aplicindu-i-se in mod corespunzator prevederile prezentului capitol.
Intrucat nu vreau sa ne "plimbam in jurul cozii" as dori sa va intreb daca pot intocmi aceste contracte de constituire a garantiei, fara ca angajatii respectivi sa nu fie incadrati ca si gestionari, sumele care li se vor retine sa le fie returnate la eliberarea din functie, sumele returnate sa fie in conformitate cu legea 22/1969?
Este legal acest lucru, avand in vedere sumele mari de bani cu care lucreaza angajatii respectivi si a faptului ca se respecta drepturile angajatului? Mai exact, ce doresc este, fara a modifica functia angajatului, sa opresc, in baza unui angajament scris, sa opresc un procent din salariul net al angajatului, pe care sa il virez intr-un cont special, dupa eliberarea din functie, salariatul sa beneficieze de banii opriti!

Acest contract trebuie avizat de ITM sau reprezinta un angajament intre angajat si angajator?

Mai exista si alt temei legal in afara de Legea 22/ 1969 care m-ar putea sa intzeleg mai bine aceasta situatie?



Va multumesc,
:)

Art. 31 face in final referire la capitolul 4 Raspunderi ceea ce inseamna ca acestor persoane li se aplica numai prevederile referitoare la raspunderea gestionarilor care , potrivit art 23 poate fi materială, disciplinară, administrativă, penală sau civilă, după caz. In opinia mea nu pot fi incheiate contracte de constituie a garantiei cu persoane care nu sunt gestionari.In cazul acestora trebuie precizat foarte clar in fisa postului care sunt atributiile postului, iar in cazul unor prejudicii vor raspunde material conform art. 270 din Codul muncii.
Trebuie sa aveti in vedere si atributiile prevazute in fisa postului pentru persoanele respective pentru ca gestionar, în înţelesul legii, este acel angajat al unei organizaţii care are ca atribuţii principale de serviciu primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosinţa sau deţinerea, chiar temporară, a unei organizaţii socialiste, indiferent de modul de dobândire şi de locul unde se află bunurile. Sunt considerate bunuri: bunurile materiale, mijloacele băneşti sau orice alte valori.


va multumesc mult pentru raspunsuri....:)

o zi excelenta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie cosminia cosminia Buna ziua, am si eu o intrebare daca poate cineva sa ma ajute. Care este legea (daca exista ) prin care se opreste garantie salariala in cazul ... (vezi toată discuția)
Garantie obligatorie foaie verde foaie verde Astazi 28.noi.2012 ni sa spus ca ni se va oprii din salariu obligatoriu o suma care reprezinta garantia vestiarelor pe care le folosim la servici si pe ... (vezi toată discuția)
Garantie suplimentara gestionar nikole tablet nikole tablet Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Pot solicita unui angajat gestionar la angajare o garantie suplimentara a unui bun? Gestiunea este destul de ... (vezi toată discuția)