avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantie obligatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantie obligatorie

Astazi 28.noi.2012 ni sa spus ca ni se va oprii din salariu obligatoriu o suma care reprezinta garantia vestiarelor pe care le folosim la servici si pe deasupra vom plati incepind cu luna mai a acestui an care a trecut, deci din urma. Daca se poate asta, as dori sa stiu si in ce conditii se poate face si ce acte se fac in acest caz? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 29 Noiembrie 2012
Potrivit Legii nr.22/1969, numai persoanele angajate in functia de gestionar sunt oblgate sa constituie garantie ... art. 10. - Gestionarul are obligatia de a constitui o garantie in numerar.

Gestionar, in intelesul legii, este acel angajat al unei organizatii socialiste care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a unei organizatii socialiste, indiferent de modul de dobindire si de locul unde se afla bunurile.

Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris, astfel cum se prevede in art.11 din actul normativ mai sus mentionat.

Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Retinere (constituire) garantie materiala elmo21 elmo21 Sunt gestionar si doresc sa aflu daca valoarea garantiei materiale,este corect sa fie calculata aplicand 10% la valoarea salariului de incadrare si nu la ... (vezi toată discuția)
Garantii de gestiune geambasu geambasu cine hotaraste oprirea din salariu a agarantiei de gestiune, si in baza carei legi? daca ai acces la conturile firmei si ai semnatura in banca este normal sa ... (vezi toată discuția)