In urma unor neintelegeri cu angajatorul, mi-am depus demisia luna trecuta. In urma neacordarii demisiei imediate conform cererii, am refacut demisia cu mentiunea conform Art.79(8) din CM, deoarece angajatorul a intarziat plata obligatiilor salariale conform CIM.
Ulterior demisiei am fost informat de catre angajator ca doreste sa mi se impute retineri salariale pentru niste motive inventate. Are dreptul angajatorul sa faca aceste retineri salariale din obligatiile datorate catre mine? Precizez ca inca nici acum angajatorul nu si-a achitat obligatiile salariale pentru perioada in care am fost angajat.
De asemenea, eu am semnat un CIM standard (asemanator cu cel atasat ca si acte conexe la Codul Muncii) fara a semna o fisa a postului in care sa mi se aduca la cunostinta indatoririle pe care le am la firma respectiva.
Angajatorul nu are nici un drept de a efectua retineri din salariu, singura posibilitate, daca se considera prejudiciat de activitatea salariatului este actiunea in justitie.
Pentru sumele de bani cu titlu de salariii neincasate va putei adresa instantei potrivit art. 283 din CM in termen de trei ani de la data nasterii dreptului la actiune
In cazul in care angajatorul nu mi-a pus la dispozitie fisa postului cu indatoririle pe care le am, are dreptul sa ma actioneze in justitie daca se crede prejudiciat (chiar si daca nu exista un prejudiciu adus firmei dar probabil ca se poate inventa unul)? Care este perioada de timp in care angajatorul poate face acest lucru?